Brasovul fara salvamontisti

Brasovul fara salvamontisti

0 125

Brasovul este un oras la poalele unor munti destul de insemnati, ca inaltime, fiind astfel o atractie pentru multi turisti veniti din toate colturile tarii sau din strainatate. Dar unii dintre acestia habar nu au cum sa se poarte cu muntele si ce pretentii are acesta cand simte furnicile omenesti pe spinarea sa.
Nu numai vara, cand pericolele par a fi mai mici, dar mai ales iarna – in acest anotimp unele trasee se inchid pentru accesul oamenilor normali – cei necunoscand sau nerespectand legile muntelui ajung uneori in situatii extrem de dificile pentru integritatea lor fizica.
De aceea, dupa exemplul de pe malul marii, si la munte s-au organizat servicii numite Salvamont, echipe formate din alpinisti si buni cunoscatori ai muntelui. Iar acest lucru nu este consemnat de azi, de ieri, ci de aproape jumatate de secol. In acest rastimp salvamontistii au salvat multe vieti ale unor inconstienti, nu atat brasoveni, ci mai ales a unora veniti mai de pe la campie, neechipati corespunzator si carora, uneori, li se pare ca orice zboara se mananca. Iar in cazuri tragice, cu eforturi supraomenesti, au scos de prin vagauni trupuri neinsufletite pentru a le reda familiilor indoliate.
Aflu recent, cu stupoare, ca magarii – sa ma dea in judecata daca expresia este nepotrivita! – din Consiliul Local – nu ii acuz pe toti, ca nu toti or fi inconstient interesati – au scos Salvamontul din organigrama Primariei, incercand sa il paseze Romsilva, probabil in ideea ca tot cresc padurile pe munti, pe salvamontisti numindu-i drujbari, padurari si alte asemenea bazaconii, ca ei sa fie platiti din fondurile Romsilva. Dar aceasta societate nu prea este de acord si nici salvamontistii, platiti pana acuma din bugetul local, atat ei cat si echipamentul necesar unei asemenea activitati, echipament destul de costisitor daca ne gandim si la calitatea necesara ceruta de periculoasele interventii.
Sunt sigur, stimati cititori, ca stiti cine se afla (inca) in fruntea Consiliului Local, ce hram poarta, ce interese reprezinta si, mai ales, cat si la ce il duce mintea. Iar CL-ul, in majoritate, poarta haine de culoarea politica a acestui individ, asa ca ce vrea el vrea, cica, si poporul.
La ce ii foloseste lui Scripcaru desfiintarea acestui corp de elita? Ce interese ii bantuie prin mansarda pustie? Pentru cine are nevoie de posturile si banii salvamontistilor?
Iata cateva intrebari la care nu este greu de raspuns, cunoscand ce piele cara cu el exemplarul.
Se asteapta urgenta interventie a celor ce pot stopa mizeria aceasta!

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.