Brasovul este unul dintre polii de crestere ai tarii

Brasovul este unul dintre polii de crestere ai tarii

0 272

Orasul nostru are privilegiul sa fie unul dintre alesii tarii. Orasul nostru este considerat un punct esential in dezvoltarea economica a Romaniei, motiv pentru care a intrat in vizorul autoritatilor care vor aduce fondurile necesare pentru ridicarea sa la rangul de pol de crestere.
„Am luat astazi act de propunerea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei care coordoneaza programul operational regional de a stabili un coordonator pentru fiecare pol de crestere. Asta inseamna ca in fiecare regiune de dezvoltare vom avea un coordonator care se va ocupa de problemele polului de crestere, asa cum au fost stabiliti acesti poli de catre lege in diversele regiuni ale tarii, pentru a monitoriza si a aplica direct politicile Guvernului si pentru a fi siguri ca banii care sunt alocati Romaniei de catre UE vor fi cheltuiti la timp si potrivit regulilor stabilite de lege”, a explicat Boc, citat de Agerpres.
Au fost desemnate, prin hotarare de Guvern, ca poli de crestere regionala orasele Bucuresti, Brasov, Constanta, Craiova, Iasi, Cluj-Napoca, Ploiesti si Timisoara.
„Prin atragerea de fonduri europene pentru proiecte vom avea de castigat cu totii. Nu doar Brasovul se va dezvolta, ci si Predealul, Rasnovul, Ghimbavul, Sacele, Codlea si comunele din jur. Vom beneficia cu totii de o infrastructura mai buna, servicii publice de calitate, mai multe locuri de munca, obiectivul nostru fiind cresterea nivelului de trai al tuturor locuitorilor si dezvoltarea armonioasa a intregii zone metropolitane Brasov.”, a declarat George Scripcaru, primarul Brasovului.
Municipiul Brasov face parte, prin asezarea sa geografica, dar si prin profilul dezvoltarii economice, dintr-o axa a dezvoltarii urbane cu importanta majora la nivel national si international. Aceasta axa include capitala Bucuresti (la sud), Municipiul Ploiesti si Municipiul Brasov (la nord).
Prezenta acestor trei mari orase intr-un areal geografic destul de restrans (mai putin de 200 de km intre extremitatile axei) presupune si o dezvoltare economica ridicata. Axa de urbanizare pe care cele trei orase o formeaza are importanta nationala si trans-nationala, prin faptul ca se leaga de alte orase cu o dezvoltare economica considerabila.
Toate aceste legaturi au o mare importanta pentru Zona Metropolitana Brasov deoarece numai prin astfel de legaturi, Brasovul poate redeveni o zona competitiva din punct de vedere economic.
Polul de crestere (PC) este definit ca un teritoriu „alcatuit dintr-un mare centru urban si zona sa de influenta (areal de antrenare)”.
Polul de crestere Brasov include un teritoriu destul de larg, in care sunt incluse Municipiile Brasov, Sacele si Codlea, orasele Ghimbav, Predeal si Rasnov precum si comunele Harman, Sanpetru, Halchiu, Bod, Prejmer, Tarlungeni, Cristian si Vulcan, respectiv Zona Metropolitana Brasov. Datorita caracterului de „pol de crestere”, Bra?ovul are acces direct la finantari in valoare de 75 de milioane de Euro (50% din suma alocata regiunii 7 Centru pentru axa 1 a Programului Operational Regional). Pentru a putea beneficia de aceasta suma, Brasovul a trebuit sa elaboreze un Plan Integrat de Dezvoltare Urbana. Planul Integrat de Dezvoltare Urbana are la baza politici de dezvoltare care se materializeaza prin programe si proiecte specifice.
Dintre aceste programe, le enumeram pe cel mai importante:
Reabilitarea si modernizarea retelei de strazi si drumuri urbane in zonele de dezvoltare (cuprinzand infrastructura aferenta: trotuare, pasaje, poduri, sistem de iluminat, etc.) in zona metropolitana.
Imbunatatirea transportului public in zona metropolitana, inclusiv realizarea de sisteme de trafic intermodale
Construirea, modernizarea centrelor sociale si diversificarea serviciilor sociale pentru categoriile de persoane aflate in situatie de risc social (persoane cu nevoi speciale, minori cu parinti plecati in strainatate, varstnici, copii si adulti cu dizabilitati, rromi, persoane fara adapost din localitatile zonei metropolitane Brasov )
Cresterea capacitatii de prevenire, interventie si monitorizare a situatiilor de urgenta in localitatile zonei metropolitane:
Imbunatatirea infrastructurii educationale pentru dezvoltarea unui sistem de invatamant competitiv.
Dezvoltarea infrastructurii universitare pentru crearea unui pol de excelenta in cercetarea stiintifica.
Reabilitarea, restaurarea si conservarea patrimoniului cultural inclusiv infrastructura conexa din localitatile zonei metropolitane
Reabilitarea/restaurarea cladirilor de patrimoniu
Dezvoltarea infrastructurii necesare pentru evenimente sportive internationale: Festivalul european olimpic din 2013 si Jocurile Olimpice de iarna din 2022
Promovarea ofertelor turistice, culturale si sportive

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.