Râul Târlung sub COD ROȘU DE INUNDAȚIII!Brașovul este din nou sub avertizare...

Râul Târlung sub COD ROȘU DE INUNDAȚIII!
Brașovul este din nou sub avertizare de cod portocaliu
Nu doar sfârșitul de săptămână este cu vreme rea!

0 200

Meteorologii au emis vineri două noi avertizări cod galben şi cod portocaliu de ploi torenţiale şi instabilitate atmosferică pentru cea mai mare parte din țară

ACTUALIZARE ORA 10:00 În urma ploilor torențiale din ultimele ore autporitățile au emis o avertizare pe râul Târlung de COD ROȘU DE INUNDAȚIII. Zona cu cel mai mare pericol este în apropiere de Râul Negru, acolo unde cele două râuri se întâlnesc. Pericolul este estimat pâna la ora 18.00. In zona Marcuș s- a facut o breșă in digul de aparare a Râului Târlung, oamenii au fost evacuați din zona periculoasă.

ACTUALIZARE ORA 08:00 Ministrul afacerilor interne, Carmen Dan, a convocat, pentru ora 10:00, comandamentul de inundaţii în sistem de videoconferinţă cu autorităţile locale din judeţele aflate sub avertizări meteo de ploi abundente. Aproape trei sferturi din teritoriul ţării se află în această situaţie.

ACTUALIZARE ORA 08:00 Pompierii militari din oraşele Făgăraş şi Victoria au intervenit, în noaptea de vineri spre sâmbătă, pentru evacuarea a aproximativ 1.000 de oi rămase blocate în zona barajului din localitatea Mândra, după ce apele au început să crească, a informat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Braşov, Luiza Dănilă.

”Animalele au fost evacuate într-o zonă sigură. Pompierii Detaşamentului de la Făgăraş au intervenit cu 20 de subofiţeri, un ofiţer şi două bărci, iar colegii lor din oraşul Victoria cu scafandri, o barcă şi cinci subofiţeri. Se pare că ar fi vorba de aceeaşi stână care a necesitat evacuarea şi în primăvara acestui an, când au fost probleme în zonă din cauza creşterii nivelului apelor”, a spus Luiza Dănilă. AGERPRES

Meteorologii au emis vineri două noi avertizări cod galben şi cod portocaliu de ploi torenţiale şi instabilitate atmosferică pentru cea mai mare parte din țară. Județul Brașov se află din nou sub cod portocaliu alături de alte 11 județe din Transilvania și Nordul Moldovei.
Vor cădea cantități mari de apă şi vor fi condiții de grindină. Până sâmbătă dimineața la ora 6 cantitățile de apă pot ajunge până la 60-70 de litri pe mp.
În zonă înaltă montană precipitații în cursul nopților vor fi și sub forma de lapoviță sau de ninsoare pe creste.
Vremea rea i-a făcut pe mulți brașoveni să scoată din dulapuri haine mai groase. Oamenii şi-au pus geci, căciuli și cizme în picioare iar unii chiar au pornit centralele de apartament.
Nu doar sfârșitul de săptămână este stăpânit de vreme rea. Şi începutul săptămânii viitoare este posibil să fie marcat de ploi și temperaturi scăzute.

Ploile torenţiale vor continua, avertizează meteorologii.
Cea mai mare parte a ţării se află sub cod galben până duminică la ora 6, exceptând unele zone din sud şi sud-est. Un cod portocaliu este valabil în 12 judeţe, până mâine-dimineaţă la ora 6, iar ulterior, până la ora 23, în zece judeţe, din jumătatea de nord a Moldovei, în Carpaţii Orientali, în Maramureş şi în sud-estul Transilvaniei.
Potrivit corespondenţilor Radio România Actualităţi, sute de gospodării şi drumuri comunale au fost inundate în urma ploilor abundente. Staţiunea Băile Olăneşti din judeţul Vâlcea riscă să rămână izolată după ce zidul de susţinere a drumului care face legătura cu Râmnicu Vâlcea a căzut pe o suprafaţă de 40 de metri, în urma ploilor.
Mai sunt în pericol reţeaua de apă şi conducta de gaze din zonă. Un alt judeţ afectat este şi Neamţ. Dacă dimineaţă erau inundate 3 case şi 34 de gospodării, nici până la această oră Instituţia Prefectului nu are actualizată situaţia, chiar dacă în judeţ a plouat torenţial.
Pe Drumul Naţional 15B, la Poiana Largului, traficul rutier este îngreunat din cauza aluviunilor aduse de torenţi. Şi în alte localităţi sistemul de canalizare nu a făcut faţă. Este cazul oraşului Târgu Neamţ.

În mai multe localităţi din judeţ sunt probleme cu drumurile comunale din cauza şanţurilor şi rigolelor înfundate. Acum se acţionează pentru degajarea carosabilului. Autorităţile judeţene şi locale sunt în alertă, fiind instituită permanenţă la primării.

Vifor Rotar & Vlad T.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.