Brasovul este cu jumate de secol mai vechi

Brasovul este cu jumate de secol mai vechi

0 174
Sapaturile arheologice din curtea Bisericii Negre au scos la lumina dovezi ale existentei la poalele Tampei a unei comunitati numeroase si puternice inca de la sfarsitul secolului al XII-lea, cu cateva zeci de ani inainte de prima atestare documentara din 1235. Autoritatile vor sa finalizeze in acest arheologic si arhitectural lucrarile incepute in 2011.
Descoperire majora la poalele Tampei. Arheologii care lucreaza  pe santierul din vecinatatea Bisericii Negre si a Colegiul Johannes Honterus au scos la iveala dovezi care imping vechimea Brasovul cu jumatate de secol mai departe in timp fata de anul 1235, cand orasul Corona era mentionat pentru prima data in „Catalogus Ninivensis“, un catalog al manastirilor premonstratense din Transilvania si Ungaria, vizitate de abatele Fredericus in 1235. Dr. Daniela Marcu-Istrate, coordonatorul santierului arheologic spune ca urmele manastiri descoperite prezinta elemente decorative solide care nu puteau fi facute de o comunitate stabilita accidental la poalele Tampei.  Asta ii autorizeaza pe arheologi sa sustina varianta locuirii in centrul Brasovului inainte de construirea Bisericii Negre, ceea ce nu puteau face pana acum, in lipsa unor probe palpabile.
Lucrarile pe santierul arheologic de la Biserica Neagra au inceput inca din 2011, cind Biserica Evanghelica si primaria municipiului Brasov s-au asociat pentru restaurarea lacasului de cult. Descarcarea arheologica reprezinta prima etapa a acestei restaurari, care va fi continuata cu o a doua, in asa fel incat  sa nu afecteze desfasurarea anului scolar la Liceul „J. Honterus”, care imparte curtea cu Biserica Neagra.
 
Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.