Brașovul a sărbătorit 150 de ani de la oprirea trenului în prima...

Brașovul a sărbătorit 150 de ani de la oprirea trenului în prima stație a orașului

1 138

Miercuri, într-un cadru festiv, reprezentanți ai CFR, ai autorităților locale, foști angajați și simpli cetățeni au participat la aniversarea a 150 de ani de la intrarea primului tren în gara Brașov, care funcționa în acel moment în zona străzii Hărmanului. Actuala gară a fost inaugurată în 1962, fiind unul dintre cele mai importante momente ale transportului feroviar din istoria orașului. Pe lângă discursurile și amintirile celor prezenți la eveniment legate de importanța transportului cu trenul în viața orașului, s-a vorbit și despre viitorul acestui tip de transport și importanța lui pentru brașoveni, dar și pentru cei din zona metropolitană.

150 de ani de la sosirea primei locomotive în Brașov, 150 de ani de istorie feroviară, o istorie plină și cu care ne mândrim atât din punct de vedere tehnic, cât și din punct de vedere al infrastructurii, Brașovul fiind cel mai important nod feroviar din centrul țării. Este o infrastructură care nu doar are istorie, dar are și viitor, pentru că la ora actuală avem proiectele pentru implementarea trenului metropolitan și așteptăm deschiderea Programului Operațional de Transport pentru a obține finanțare nerambursabilă pentru operarea unui astfel de sistem, o infrastructură de care zona metropolitană are nevoie și care se integrează foarte bine în tot ceea ce Brașovul dezvoltă în sfera politicilor de mobilitate sustenabilă. Avem nevoie de acest tren metropolitan; în analizele și discuțiile făcute pe proiectul care este finalizat cu cei de la CFR avem nevoie doar de sursa de finanțare pentru a putea opera această infrastructură“, a declarat primarul Allen Coliban.

Proiectul trenului metropolitan are trei faze. Prima presupune operarea cu infrastructura existentă și utilizarea unui tren propulsat cel mai probabil cu hidrogen, deoarece linia către Codlea nu este electrificată, ceea ce ar acoperi aproximativ 80% din zona metropolitană. Faza a doua înseamnă electrificarea și dublarea liniei către Codlea, proiect pe care îl are CFR Infrastructură, și extinderea liniilor către aeroport și către Bod. Faza a treia este studiul de fezabilitate pe care îl desfășoară Agenția Metropolitană pentru a extinde toată infrastructura și să ofere o acoperire mai bună pe toată zona metropolitană.

Proiectul parteneriatului pentru reabilitarea gării s-ar putea concretiza în cursul lunii iunie

Un subiect aparte a fost proiectul de modernizare al gării, una dintre principalele porți de intrare din Brașov, investiție care trenează de foarte mulți ani și care afectează grav imaginea orașului. Municipalitatea a încercat, de mai multe ori, preluarea gării pentru a face investițiile necesare modernizării. Dacă până acum ne-am lovit de o serie de blocaje, odată cu schimbarea cadrului legislativ din acest an, primăria a început discuțiile cu Ministerul Transporturilor și cu CFR pentru semnarea unui parteneriat care să-i permită municipalității să investească fonduri pentru transformarea gării într-o clădire demnă de un oraș ca Brașovul.

Legat de gară și de cum ajungem în termen scurt la o reabilitare a ei, există, din luna martie, cadrul legislativ care permite parteneriatele cu autoritățile feroviare naționale. Am avut discuții cu ministerul și avem interesul acesta de a ne implica și de a fi parteneri. Urmează să ajungem la forma finală a acordului de parteneriat în săptămânile următoare și să îl semnăm. În paralel, în Comisia Tehnică de Urbanism, proiectanții trebuie să vină cu modificările făcute asupra proiectului gării, astfel încât să aprobăm și să eliberăm autorizația de construire. Lucrurile acestea ar trebui să se întâmple în luna iunie, moment în care singura necunoscută va fi soluția de finanțare, dar municipiul este dispus să acopere o parte din cei 62 de milioane de lei necesari reabilitării gării, acesta fiind costul estimat de proiectantul pe care CFR Infrastructură l-a contractat și care acum este în faza finală a proiectului tehnic. Deci este o fază avansată, ne trebuie doar autorizația de construire, după care ar trebui demarată licitația de lucrări de către CFR Infrastructură“, a explicat Allen Coliban.

Scurt istoric

Prima gară a orașului a fost construită paralel cu drumul Hărmanului (actuala stradă a Hărmanului), vizavi de fosta rafinărie. A fost ridicată între anii 1871 – 1873 de către Societatea Căilor Ferate Ungare de Est, fiind o clădire austeră, cu parter pentru birouri și etaj pentru locuințele de serviciu ale angajaților.

Duminică, 1 iunie 1873, într-o zi caldă de vară, o mulțime de brașoveni din oraș și din satele din jur  s-a strâns ca să vadă „carul de foc”. Fix la ora 11.00, la linia întâi din gara Brașov a sosit primul tren festiv, cu 24 de „care” trase de o locomotivă cu abur. Astfel a fost deschisă calea ferată Sighișoara – Brașov. Era ultimul tronson al magistralei Oradea – Cluj – Brașov. În aceeași zi, a avut loc și primul incident în cadrul Regionalei de Cale Ferată Brașov. În documentele vremii se consemnează faptul că „la podul mare de peste Olt, de la Racoș, un car a alunecat de pe șine”, dar echipa trenului a repus vagonul pe linie și trenul și-a continuat drumul spre Brașov.

Prima linie transcarpatică

În timp, au fost construite și deschise alte linii de cale ferată care au legat Brașovul de orașe din Principatele Unite și din Transilvania. În 1879, a fost inaugurată calea ferată Brașov – Predeal – Ploiești, prima linie transcarpatică din România. Câțiva ani mai târziu, în 1891, a fost deschisă linia Brașov – Zărnești (cu intenția de a se face legătura spre Câmpulung). Cu ocazia acestei inaugurări s-a înființat gara Bartolomeu și mica stație Brașov Suburbie, desființată în anul 1961. Tot în 1891, a avut loc inaugurarea tronsonului Brașov – Sfântu Gheorghe – Târgu Secuiesc.

Distrusă de două războaie

A doua gară a Brașovului a fost construită de Căile Ferate Ungare de Stat, prin extinderea vechii gări cu două aripi simetrice. Noua gară a fost inaugurată în anul 1906, când Brașovul avea 41 de mii de locuitori, iar județul ajunsese la un număr de 137 de mii de locuitori. În timpul primului război mondial, gara a suferit numeroase stricăciuni. Clădirea a fost refăcută, dar în timpul celui de-al doilea război mondial a fost din nou afectată serios. Pe 16 aprilie 1944 a fost incendiată și distrusă de bombardamentele americane. Cea de-a treia gară a orașului Brașov a fost o construcție provizorie edificată între anii 1945 – 1947. Era o clădire tip baracă, ridicată pe amplasamentul gării distruse în 1944, din care s-a mai păstrat, totuși, o parte din etaj.

Actuala gară, din 1962

Cea de-a patra gară a Brașovului, cea care există și azi, a fost inaugurată în 1962. A fost construită în zona uzinei Tractorul, pe un amplasament aflat la 800 de metri de liniile vechii gări și la 1,5 km nord de gara veche. Lucrările au durat un an și cinci luni. La 1 august 1963, a fost inaugurată festiv circulația primei locomotive electrice, pe tronsonul Brașov – Predeal, prima cale ferată electrificată cu ecartament normal din România.

D.D.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.