Brasovenii sunt ingrijorati

Brasovenii sunt ingrijorati

0 70

Daca iarna trecuta sumele platite de brasovenii ce se incalzesc in sistemul centralizat li s-au parut acestora mari, in iarna aceasta, 2007-2008, aceste sume au ajuns sa fie uriase si multi nu stiu cum le vor putea achita. Si aceasta pentru ca majoritatea celor care mai folosesc acest sistem centralizat au venituri mici si foarte mici, ceea ce nu le-au permis sa-si monteze centrala de apartament, nici macar in rate. Asa ca au ramas la cheremul repartitoarelor si, mai ales, al firmelor care? au montat aceste repartitoare, isi trimit oamenii sa le citeasca si fac si calculul de transformare a celor citite in sume de plata. Bineinteles ca pentru aceste (de)servicii incaseaza o taxa.


Ciudat este insa faptul ca, oricata economie ai face – uneori aproape ca iti clantane dintii de frig – suma facturata este mare, ba chiar uriasa.


Este drept ca si pretul gigacaloriei a crescut, dar mi se pare imposibil ca, daca toate ar merge cum trebuie, beneficiarul de caldura sa fie obligat sa plateasca atat de mult


Daca, chiar facand economie si beneficiind de ajutorul acordat de stat, factura ajunge sa se ridice, in unele apartamente, la peste 100 lei, atuncea inseamna ca ceva nu este in regula, ori cu functionarea repartitoarelor, ori cu cititul lor, ori cu calculul de transformare in bani al acestui citit.


Si se naste intrebarea: oare cine vrea sa-si scoata vreo parleala pe seama consumatorilor?


Domnul Florin Banciu, directorul Techem Servito Brasov – una dintre firmele care se ocupa cu montatul si cititul repartitoarelor, atrage atentia ca robinetele sunt extrem de sensibile si dau drumul la caldura cum sunt atinse de un val de aer rece, ca, de pilda, atunci cand dai drumul la vreo fereastra de deasupra caloriferului. Dansul sfatuieste ca, in asemenea cazuri, robinetele sa fie izolate – prin imbracare cu o carpa, ceva – pentru ca aerul rece sa nu ajunga la ele.


Eu indraznesc sa merg mai departe si sa propun verificari, chiar lunare, a bunei functionari a acestor robinete si a felul cum sunt ele citite si calculate. Este novoie de mult mai multa transparenta in acest caz, pentru ca lumea este tinuta ca intr-o ceata si fara a i se explica ce si cum, iar nemultumirile cresc continuu.


In acest caz s-ar putea implica si Oficiul Judetean pentr Protectia Consumatorului, ca de aceea exista pe banii populatiei.


?


Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.