Brasovenii pot depune cererile pentru eliberarea cardului european de sanatate

Brasovenii pot depune cererile pentru eliberarea cardului european de sanatate

0 206

De vineri, 5 ianuarie, brasovenii se pot adresa Casei de Asigurari de Sanatate a Judetului Brasov pentru a intra in posesia cardului european de asigurari de sanatate. Acest card este necesar in cazul in care, in timpul in care ne aflam pe teritoriul unuia din statele UE, suntem nevioiti sa ne tratam in tara respectiva. De exemplu, daca ne imbolnavim sau daca suferim un accident pe drum.


Potrivit dr. Paul Becheanu, seful CASJ, solicitantii vor primi cardul, prin curier, in termen de 7 zile lucratoare de la data depunerii solicitarii, in schimbul achitarii sumei de 2,166 lei, valoare ce include TVA-ul, costurile imprimarii si pe cele ale distribuirii documentului.


Pentru ca o persoana sa intre in posesia cardului european de sanatate trebuie sa se prezinte la sediul CASJ cu cererea-tip de obtinere a cardului, copia dupa bulletin sau cartea de identitate, copia dupa certificatul de nastere in cazul copiilor, si dovada de asigurat (adeverinta de salariat, talonul de pensie sau alt act specific), intrucat numai romanii care platesc contributia la Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS) se pot bucura de asigurare medicala pentru urgenta in tarile membre UE, pentru probleme survenite pe durata calatoriei. Cardul este valabil timp de sase luni.


Cu cardul european de sanatate in buzunar, romanii pot beneficia, in caz de necesitate, de asistenta medicala in locul in care se afla, in aceleasi conditii ca si asiguratii sistemului public de sanatate din tara gazda, nemaifiind necesara o alta asigurare pe durata calatoriei. Este important de precizat ca acest card nu da dreptul posesorului sa beneficieze de tratamente in strainatate pentru probleme de sanatate pre-existente calatoriei.


Cardul contine date despre posesor – nume, prenume, numar personal de identificare si despre institutia emitenta, precum si data expirarii, fara a cuprinde si informatii medicale.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.