Brasovenii isi amintesc de Titulescu doar la comemorari

Brasovenii isi amintesc de Titulescu doar la comemorari

0 577

Mai multe coroane de flori au fost depuse la mormantul diplomatului roman Nicolae Titulescu, de la moartea caruia se implinesc 75 de ani. La ceremonialul militar-religios au fost prezenti si Adrian Nastase - presedintele Fundatiei Europene „Nicolae Titulescu” si secretarul de stat al Ministerului de Afaceri Externe, Petre Guran

Mai multe coroane de flori au fost depuse la mormantul diplomatului roman Nicolae Titulescu, de la moartea caruia se implinesc 75 de ani. La ceremonialul militar-religios au fost prezenti si Adrian Nastase – presedintele Fundatiei Europene „Nicolae Titulescu” si secretarul de stat al Ministerului de Afaceri Externe, Petre Guran.
Nicolae Titulescu s-a nascut pe 7 martie 1882 la Craiova si a murit in exil, la Cannes, pe 17 martie 1941. In urma cu 25 de ani, ramasitele lui Nicolae Titulescu au fost repatriate la Brasov, in curtea Bisericii „Sf. Nicolae” din Schei, asa cum marele diplomat a cerut prin testament.TITULESCU N. 3
Titulescu a avut un rol extrem de important in crearea si mentinerea relatiilor cu vecinii, cu tarile balcanice si cu marile puteri. Principiile lui Nicolae Titulescu sunt materie de studiu pentru tinerii diplomati, care anual vin la Brasov, pentru a participa la cursurile internationale diplomatice.
Adrian Nastase, presedintele Fundatiei Europene ”Nicolae Titulescu”, a reamintit la Brasov declaratia pe care marele diplomat o facea in 1937 in Camera Comunelor la Londra, cand cand explica ca politica lui si cea a Romaniei nu ar trebui sa fie aceea de a inlocui un dusman cu altul ci de a suprapune o prietenie peste alta prietenie.
Strabunicul lui Nicolae Guran, secretar de stat al Ministerului Afacerilor Externe, a fost primar al Craiovei, a avut o relatie buna de prietenie cu Nicolae Titulescu.
Comemorarea este, din pacate, singura ocazie cand este remarcata existenta la Brasov a mormantului lui Nicolae Titulescu diplomat, jurist, profesor in repetate randuri ministru al Afacerilor straine, fost presedinte al Ligii Natiunilor si, din 1935, membru titular al Academiei Romane.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.