Brasovenii crestini au sarbatorit luni Inaltarea Sfintei Cruci

Brasovenii crestini au sarbatorit luni Inaltarea Sfintei Cruci

0 466

Ziua de 14 septembrie aminteste de gasirea lemnului crucii pe care a fost rastignit Iisus Hristos. Relicva a fost gasita de Imparateasa Elena in anul 326 si asezata mai apoi, in 14 septembrie 335, in Biserica Invierii Domnului de la Ierusalim, construita de imparatul Constantin cel Mare

Ziua de 14 septembrie aminteste de gasirea lemnului crucii pe care a fost rastignit Iisus Hristos. Relicva a fost gasita de Imparateasa Elena in anul 326 si asezata mai apoi, in 14 septembrie 335, in Biserica Invierii Domnului de la Ierusalim, construita de imparatul Constantin cel Mare. In aceasta zi, credinciosii tin post, drept recunostinta pentru sacrificiul lui Iisus pe cruce pentru mantuirea oamenilor.

In amintirea depunerii Sfintei Cruci in Biserica Invierii Domnului din Ierusalim s-a pastrat in randuiala liturgica momentul scoaterii unei cruci din altar si asezarea ei pe iconostasul din mijlocul bisericii. Momentul se petrece la finalul Utreniei, slujba de dinaintea Liturghiei.inaltare cruce1
Crucea ramane pe iconostas pana duminica de dupa Inaltarea Sfintei Cruci, pentru a fi cinstita prin sarutare de credinciosi.

Unii brasoveni s-au invoit chiar de la munca pentru a putea participa la slujba inchinata Sfintei Cruci.

Chiar si turistii aflati la Brasov au intrat ieri in biserica pentru a se ruga.

Inaltarea Sfintei Cruci este singura sarbatoare mare din crestinism in care se tine post- un gest de sacrificiu personal al credinciosului, drept multumire adusa lui Dumnezeu.

 

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.