Brasovenii acuza Ungaria in cazul migrantilor sirieni! 40% dintre romani i-ar primi...

Brasovenii acuza Ungaria in cazul migrantilor sirieni! 40% dintre romani i-ar primi pe refugiati!

0 1301

„Ungaria ce a facut? se intreaba un pensionar din Brasov. A pus sarma ghimpata, ca la Gestapo, cum era pe vremuri. Nu, nu merge! In secolul asta nu mai merge asa ceva. Daca ar fi sa primesc o familie, i-as omeni, ca orice roman. Romanul, cand primeste pe cineva ca oaspete, ca om necajit, il omeneste, ii da ce-i trebuie, ca si lui” crede varstnicul.

Europa se confrunta in ultima vreme cu un val urias de imigranti, generat de razboiul civil din Siria. In afara acestora, mai sunt si imigranti irakieni sau chiar africani care doresc sa scape de razboiul civil sau de saracie si sa duca o viata normala, asa cum cred ei ca vor gasi in Europa. Din pacate pentru ei, in ultima vreme primul contact cu Europa nu e foarte diferit de ce au lasat acasa, insa cei care reusesc sa ajunga in spatiul Schengen ajung sa vada linistea si pacea pe care si le-au dorit. Ospitalieri din fire, brasovenii spun ca i-ar primi cu drag pe cei care fug de razboi.
Razboiul civil a pus stapanire pe Siria iar Statul Islamic nu tine cont de nimic, astfel ca oricine poate sfarsi in orice moment, ucis de membrii ISIS. In aceste conditii, valul de imigranti a crescut exponential iar la portile Uniunii Europene bat zilnic mii de refugiati de razboi, in special din Siria si Irak. Macedonia i-a primit cu gaze lacrimogene, Ungaria si Bulgaria construiesc garduri din sarma ghimpata, totul ca sa stopeze valul de imigranti. Dupa ce au tras in cei care fugeau din calea razboiului, autoritatile din Macedonia au decis sa-i lase pe acestia sa treaca in Serbia, astfel ca intr-o singura noapte au ajuns in tara vecina 7.000 de sirieni. De aici, refugiatii mai au un singur pas dificil: sa treaca in Ungaria, de unde pot circula liber pana in Anglia, Belgia sau Olanda, tarile in care viseaza sa ajunga si sa duca o viata decenta.sirieni
Deocamdata, foarte putini au ales sa treaca prin Romania in drumul lor spre Europa Occidentala, insa brasovenii declara ca i-ar primi cu bratele deschise si nu sunt de acord cu felul in care acestia au fost tratati de tarile din Europa prin care au trecut.

40 la sută dintre romani i-ar primi pe refugiati
„Si noi, romanii, suntem prin toata lumea si avem nevoie de ajutor si ati vazut ca trimit tot felul de vesti, de semne ca exista. Asa si ei, au voie sa vina oricand la noi, sa plece oricand de la noi pentru ca e optiunea lor, e dreptul lor la viata” crede o tanara brasoveanca. „Ungaria ce a facut? se intreaba un pensionar din Brasov. A pus sarma ghimpata, ca la Gestapo, cum era pe vremuri. Nu, nu merge! In secolul asta nu mai merge asa ceva. Daca ar fi sa primesc o familie, i-as omeni, ca orice roman. Romanul, cand primeste pe cineva ca oaspete, ca om necajit, il omeneste, ii da ce-i trebuie, ca si lui” a incheiat varstnicul.
În plin asalt al imigranţilor asupra frontierelor sudice ale Europei, apar date interesante despre percepţia pe care o avem asupra acestora. Românii şi-au făcut faima de oameni primitori şi bucuroşi de oaspeţi, iar un studiu recent confirmă această calitate. Conform Barometrului Integrării Imigranţilor, 40 la sută dintre compatrioţii noştri i-ar primi pe refugiaţi. În acelaşi timp, numărul celor care sunt de părere că accesul imigranţilor trebuie controlat, este mai mare decât în anii precedenţi.
Românii care se declară împotriva intrării străinilor în ţară sunt destul de puţini. Pentru stat, însă, serviciile sociale necesare integrării acestora nu reprezintă o prioritate. Mai exact, statul român se concentrează în primul rând asupra controlului şi mai puţin asupra integrării.
În privinţa stabilirii străinilor la noi în ţară, patru români din 10 se declară ospitalieri şi deschişi. Doi români din 10 consideră că numărul celor care vin să muncească la noi trebuie controlat cu atenţie.
Doar 10% dintre români au o părere proastă sau foarte proastă despre imigranţi.REFUGIATI MARE U
Numărul celor care doresc o selecţie strictă a imigranţilor care vor să se stabilească în România creşte însă în fiecare an. În acest caz, este posibil ca evenimentele dramatice similare celor derulate la redacţia ziarului francez Charile Hebdo, să aibă o contribuţie semnificativă.
Astfel, mai mult de jumătate dintre cei chesţionaţi susţin că doar anumite categorii de imigranţi ar trebui lăsate să se stabilească în România. Ponderea acestor respondenţi este mai mare cu aproape 10 procente faţă de anul trecut. În acelaşi timp, în 2014, numărul celor care susţineau accesul selectiv al imigranţilor a fost cu trei procente peste cel din anul precedent.

Studiul a fost realizat de Centrul de Cercetare şi Documentare în Domeniul Intergrării Imigranţilor şi lansat de Asociația Română pentru Promovarea Sănătății, în parteneriat cu Fundația pentru o Societate Deschisă pe 10 iunie 2015.

Imigrantii sirieni au luat in aceasta vara cu asalt tarile Uniunii Europene, unde spera sa-si gaseasca linistea pana cand situatia din tara lor va deveni una normala. Multi dintre imigranti au trait in ultimii doi ani in Turcia, insa resursele financiare s-au terminat intre timp iar acum au nevoie de un loc de munca. Cum Turcia nu poate oferi atatea locuri de munca, refugiatii s-au indreptat spre tari mult mai bogate, cum sunt Anglia, Belgia sau Olanda.

 

Vifor Rotar

 

 

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.