Brașoveanul Veștea, acela din fruntea ministerului Dezvoltării, a început-o bine cu reforma și a sfârșit-o prost
Întrebat de Prelipceanu la Digi24 despre reforma în administrația locală, Adrian Veștea, ministrul Dezvoltării a deplâns numărul mare de UAT-uri neperformante, prin urmare a conchis că…mai este nevoie de înființarea unor instituții ajutătoare. Și nu una, ci zeci de așa-numite consorții administrative la nivelul unui județ, care să funcționeze pe lângă câte un grup de comune.
Există însă un resort ascuns al acestei inițiative, aparent nevinovată la o privire superficială. În primul rând liberalii nu stau deloc bine în sondaje și trebuie să-și conserve primăriile cu liberali în frunte în toată țara. Iar PSD chiar și-ar mai spori numărul de primari. Aceste consorții care ar funcționa fiecare pe lângă un grup de cinci primării să zicem, ar necesita personal specializat, care însă nu se găsește în primăriile rurale ale țării.
Cum este greu de crezut că specialiști competenți în științe juridice, economie și finanțe, în licitații și alte structuri de personal necesare unui UAT, care au deja un servici la oraș, vor părăsi Brașovul de exemplu ca să se îngrămădească la Ormeniș, tot de exemplu, rezultă cu ușurință că la aceste consorții vor fi angajați tot „specialiști” de la sate, alea care constituie comunele.
Deci tot felul de rubedenii și prieteni de pahar ai primarilor, care, vezi Doamne! să aducă, nu-i așa, competența la comune și sate. Dar să fie neapărat liberali sau pesediști.
Că generalului gonflat al popotei naționale, adică președintelui PNL, Nicolae Ciucă, i-a intrat printr-o stea și i-a ieșit prin alta necesitatea reformei aparatului bugetar supradimensionat nu ne miră. Se pricepe la politică și la bunul mers al țării cum se pricepe la fizică atomică.
Dar nu este de înțeles de ce Ciolacu, acela care s-a izbit cu cărămida în piept, sau în genunchi după caz, că reduce drastic aparatul bugetar începând cu funcțiile de șefi de birouri, înființează alte puzderii de birouri-consorții peste tot locul prin comune. Care însă nu vor avea șefi, mare faptă (administrativă) de arme!
Adrian Veștea confirmă gonflarea aparatului administrativ rural
Măreața reformă a lui Ciolacu ce ar urma să cuprindă ca un clește de fier întreaga administrație locală nu va începe însă cu desființarea, comasarea UAT-urilor și economii la buget, ci cu înființarea unei suprastructuri – Consorțiile administrative, chiar de luna următoare, spune Veștea.
La întrebarea dacă își poate permite România 3.000 de comune ministrul brașovean a declarant răspicat „Nu-și poate permite. Cred că România trebuie să ia decizia de a face o reformă a administrației publice. Știm cu toții că ultima lege administrativ-teritorială a fost făcută în 1968, au trecut extrem de mulți ani.
Nu numai că avem România din 1968, dar am putea spune că în urma referendumurilor, am avut situații care s-au pliat pe Constituția României, iar în urma unui referendum, anumite localități au putut să se desprindă de alte localități, și astfel, avem în ultimii 25 de ani, 200 de localități noi, 200 de localități care au autonomie proprie, au ordonator de credite, și care astăzi nu poți să evaluezi exact cât de bine au făcut.
Asta înseamnă 200 de noi aparate ale administrației publice.” a evaluat corect Adrian Veștea îngrămădeala UAT-urilor. Ce a propus însă în continuare ține de teatrul absurdului al lui Eugene Ionesco.
Multe consorții administrative pe lângă comune, cerute cică de Comisia Europeană
„Cred astăzi, că ceea ce se întâmplă, și vorbim de reforme care se vor întâmpla în perioada următoare, una dintre aceste reforme(sic!), care se va întâmpla în următoarea lună, este cea legată de consorțiile administrative.(sic! Adică reforme prin gonflarea aparatului administrativ și așa supradimensionat! N.n.)
Exact cum s-a întâmplat în cazul regiunilor, în care România a avut obligativitatea de a se contitui în opt consilii de dezvoltare regională, agenții de dezvoltare regională, pentru a putea aplica sisteme integrate de dezvoltare la nivelul țării, același lucru se va întâmpla și prin intermediul consorțiilor administrative. Astăzi, avem un pachet legislativ care este în Parlament, în care vom da posibilitatea ca anumite localități să poată să gândească un sistem integrat(sic! Adică localitatea până acum „a gândit” dezintegrat??! N.n.) și o organizare unitară la nivelul acestor consorții administrative, unde vor avea personalitate juridică, adică vor putea avea ordonator de credite, mai mult, vor avea contribuție și vor avea buget propriu(sic! Se putea fără? N.n.), iar din cadrul acestor bugete vor putea să-și angajeze personal de specialitate(sic! De unde, de la orașe? N.n.).
Este vorba despre structuri care vor comasa toate aceste UAT-uri.
Este un jalon impus de către Comisia Europeană(sic! Deci CE, care ne-a impus diminuarea drastică a aparatului bugetar ne spune acum să mai înființăm sute de șezători administrative pe lângă comune în toată țara?
Nu credem! N.n.), iar acest jalon se referă la asocierea mai multor localități, pentru a gândi programe integrate(sic! Sătenii se vor apuca să gândească integrat, nu dezordonat și împrăștiat ca până acum! N.n. ), pe care le pot accesa cu mai multă ușurință.
Schimbarea administrației(sic! Atenție nu reformarea ci schimbarea! N.n.) trebuie făcută prin schimbarea Constituției(sic! Oricum Constituția noastră este atât de proastă că poate fi schimbată și pe o sticlă de vodkă! N.n.), și am toată convingerea că toate aceste lucruri, în momentul în care va exista voință politică, și acest lucru ar trebui să se întâmple în perioada imediat următoare.” aîncheiat cu un optimism apoteotic Adrian Veștea.
Ce desprindem din tiribomba de idei reformatoare ale lui Veștea?
Că nu există voință politică pentru reforma administrativă(ar fi și culmea ca PSD și PNL să-și înjumătățească primarii cu un an înainte de alegerile generale!), dar că ar putea exista în „perioada imediat următoare”(sic!).
Până atunci, trai pe vătrai la instituții rurale nou înființate, prin tocarea acelui buget propriu de către toți înșurubații partidelor din coaliția de guvernământ, pe toate prostiile.
Libiu Mateescu
Pe cine miră? Croncanul ăsta penal trebuia să fie de mult timp în pușcărie. Ca viețaș.