Brasov, scos din scandalul carnii de cal

Brasov, scos din scandalul carnii de cal

0 118
De la Brasov nu s-a livrat in Europa carne de cal sub eticheta de carne de vita. Este rezultatul anchetei Directiei Sanitar Veterinare si a Ministerului Agriculturii, care au verificat 5 abatoare autorizate in sacrificarea cabalinelor – 2 din judetul Brasov si 3 din Botosani. Autoritatile afima ca Romania nu este implicata in scandalul carnii de cal izbucnit in Marea Britanie.
Scandalul a izbucnit la sfarsitul saptamanii trecute, cand in Marea Britanie au fost descoperite cantitati mari de carne cal in produse care ar fi trebuit sa contina carne de vita. Marfa fusese importata de la un mare procesator din Franta, care se aprovizionase de la o alta companie franceza care afirma ca a importat la randul ei carnea de la firme din Romania. Ministerul Agriculturii si Directia Sanitar Veterinara au dispus controale in cinci abatoare in care se transeaza cabaline – 2 din judetul Brasov si 3 din Botosani. Autoritatile brasovene, prin vocea lui Dorin Enache – director executiv DSVSA Brasov, afirma ca de la Brasov nu s-a livrat in Europa carne de cal sub eticheta de carne de vita,
Unul dintre cele doua abatoare autorizate pentru sacrificarea de cabaline din judetul Brasov este detinut de familia secretarului de stat al Ministerului Agriculturii, Valentin Soneriu. Acesta a declarat ca nu a livrat niciodata materie prima pentru firmele franceze implicate in scandal.
In Romania exista 35 de abatoare autorizate pentru sacrificarea cabalinelor. In primele opt luni ale anului 2012, companiile romanesti au exportat carne de cal cu un pret mediu de 2,2 euro pe kilogram si carne de vita cu 3,7 euro pe kilogram.
 
Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.