Brasov: 17.000 de apartamente lasate fara apa calda

Brasov: 17.000 de apartamente lasate fara apa calda

0 195

Incepand de astazi (13 iulie) 17.000 de apartamente, dintre cele 26.000 racordate la sistemul centralizat de termoficare din Brasov, raman din 13 iulie fara apa calda, din cauza restantelor la plata facturilor, a declarat directorul CET Brasov, Florin Cutitei. Cutitei a precizat ca furnizorul de gaz, GDF Suez, a trimis Centralei Electrice de Termoficare preavizul de sistare a furnizarii de gaz catre CET si CAF Metrom, care deservesc impreuna 17.000 de apartamente. Datoria pe care CET o are la GDF Suez este de 8,9 milioane de lei si reprezinta restantele la plata facturilor pe lunile aprilie, mai si iunie.
Brasovenii au avut apa calda oprita si in vara anului trecut din luna iulie pana in luna octombrie, cand, inainte de inceperea furnizarii caldurii in apartamente, Guvernul a platit o parte din restantele CET catre furnizorul de gaz si sistemul a functionat fara intrerupere pana la 1 mai, cand a furnizat caldura si apoi apa calda.
Datoria asociatiilor de locatari catre CET reprezinta in acest moment 15,4 milioane de lei iar incasarile lunare de la populatie se ridica la suma de 300.000 de lei. Doar 25 de asociatii de proprietari dintre cele 153, adica 8.500 de apartamente, care sunt deservite de centrale de cartier, nu sunt afectate de oprirea apei calde, pentru ca sunt cu platile la zi. Din cauza restantelor nici cei 682 de salariati ai CET nu isi pot lua salariile in totalitate. In ultimele doua luni salariile au fost platite in proportie de 20%, a mai aratat directorul Centralei Electrice de Termoficare.
De la 1 mai, odata cu sistarea furnizarii caldurii, au fost depuse la CET 1.400 de solicitari pentru debransarea de la sistemul centralizat, fata de 1.481 anul trecut, in aceeasi perioada.
Intrebat cat va costa gigacaloria in cazul in care Guvernul nu va mai acorda subventie, directorul CET a precizat ca deocamdata nu a primit nici un fel de documente in acest sens.
In anul 1990 in municipiul Brasov erau racordate la sistemul centralizat 80.000 de apartamente, in prezent au mai ramas 26.000 de apartamente, iar cel mai probabil pana la toamna vor mai ramane circa 20.000.
Sursa: AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.