Branzarii brasoveni vor fi pasuiti pana la 1 februarie

Branzarii brasoveni vor fi pasuiti pana la 1 februarie

0 242

Normele europene referitoare la producatorii de branza, care vor trebui aplicate si pe pietele din Romania, fac viata amara branzarilor din Brasov.


Seful Directiei Sanitar-Veterinare Brasov, Dorin Enache, a anuntat ca cei 128 de producatori de branza din judetul Brasov, care isi vand produsele in pietele din judet, vor fi verificati cu mai multa exigenta dupa 1 februarie. „Am instruit medicii veterinari din tot judetul sa le spuna ca, pana la 1 februarie, ii lasam in pace, apoi, fiecare producator va fi vizitat la locul in care produce branza. Nu are nimeni nimic cu producatorii. Noi monitorizam buletinele de analiza, iar cine nu va fi in regula nu are ce cauta pe piata cu produsul”, a aratat Enache.


Potrivit acestuia, cel mai mult va fi de lucru cu producatorii de branza, pentru ca la mierea de albine sunt mai putine probleme, iar in ceea ce priveste comercializarea carnii „aici lucrurile s-au asezat”.


Seful DSV a mai spus ca, miercuri, reprezentantii Directiei Sanitar-Veterinare, Directiei Agricole, precum si alti factori responsabili se vor intalni cu toti producatorii de branza din judetul Brasov, care vpr fi instiintati ce au voie sa faca si in ce conditii.


?


Cum poate fi atestat un produs alimentar?


Producatorii de branza vor avea posibilitatea ca, pana la 30 iunie 2007, sa se inregistreze la Directiile Sanitar-Veterinare, dar si sa decida daca produsele lor vor fi comercializate pe piata locala sau nationala. Acestia isi vor putea vinde branza pe piata nationala numai daca, in urmatoarele sase luni, o vor inregistra la Ministerul Agriculturii ca produs traditional si vor obtine un atestat in acest sens.


Un producator agricol poate obtine gratuit de la MAPDR atestarea unui produs traditional in maxim 10 zile, daca indeplineste toate prevederile normei de atestare a produselor traditionale. Pentru a atesta un produs traditional, producatorii trebuie sa depuna o cerere de inregistrare a produsului, care include si un caiet de sarcini de la Directia pentru Dezvoltare Agricola si Dezvoltare Rurala (DADR). Acestia trebuie sa completeze caietul de sarcini cu numele produsului, descrierea metodei de preparare a produsului, inclusiv natura si caracteristicile materiei prime si ale ingredientelor utilizate, cu referire la traditionalitatea acesteia. De asemenea, caietul de sarcini trebuie sa contina elemente care sa prezinte evaluarea caracterului traditional, descrierea caracteristicilor produsului, prin indicarea principalelor sale caracteristici fizice, chimice, microbiologice sau organoleptice care se raporteaza la traditionalitatea si cerintele minime si la procedurile de verificare si control ale traditionalitatii. Cererea de inregistrare a produsului traditional, care include si caietul de sarcini se depune la Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala a judetului in a carui raza teritoriala se realizeaza produsul.


De exemplu, pentru un anumit tip de branza, caietul de sarcini contine numele produsului (Branza de Manastur), descrierea naturii si a caracteristicilor materiilor prime si ingredientelor utilizate (lapte de vaca sau bivolita, capra, oaie), alte ingrediente (seminte chimen, telina, marar etc), descrierea metodei de preparare a produsului cu referire la traditionalitatea acesteia (vor fi descrise toate operatiunile in ordinea desfasurarii, inclusiv depozitarea si conservarea produsului amestecare, fierbere, pasteurizare, fermentare, maturare, taiere, afumare, adaugare de cheag, ambalare, depozitare etc).


De asemenea, caietul mai contine descrierea caracteristicilor traditionale – reteta (lapte de vaca in amestec cu lapte de bivolita, capra, oaie), modul de preparare (un anumit tip de cheag, un anumit mod de maturare, afumare, fermentare etc), anumite tipuri de ingrediente, prezentare (scoarta de brad, putinei, chisca de porc etc), descrierea caracteristicilor produsului – gramajul, modul de ambalare (in saramura, vid, natural etc), indicarea caracteristicilor organoleptice, fizice, chimice si microbiologice.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.