Branca ursului (Heracleum sphondylium)-I

Branca ursului (Heracleum sphondylium)-I

0 228

Branca ursului are insa frunzele mai viguroase si paroase, semintele mai late si un miros destul de greu. Radacina de branca ursului este mult mai putin ramificata decat cea de angelica si este foarte adanca.


Toate partile plantei au proprietati revigorante si tonice, insa inflorescentele si, mai ales, semintele au o asemenea putere curativa, incat pe buna dreptate au fost asemanate cu ginsengul, pe care insa il depasesc in multe privinte.



  1. Parti utile :De la branca ursului se culeg frunzele, florile si semintele, si radacina acestea din urma avand si cel mai puternic efect, care pot concura orice medicament de sinteza util in aceasta privinta. Radacinile, care se culeg primavara, florile, semintele si frunzele, la inceputul lui august. Florile si semintele de branca-ursului se recolteaza prin desprinderea lor de pe lujerul plantei, pe timp uscat si, pe cat posibil, spre orele serii, cand razele soarelui au o intensitate mai mica. Dupa recoltare se pun la uscat in strat subtire, pe hartie, in locuri lipsite de umiditate si bine aerisite, intrucat planta este sensibila la umezeala si poate mucegai foarte usor.

  2. Utilizari medicinale:


  1. Uz intern:

·??????? sterilitate masculina


·??????? amenoree, sterilitate feminina


·??????? are actiune vasodilatatoare genitala, antispastica uterina si de stimulare a activitatii ovarelor


·??????? remediu contra frigiditati


·??????? in tratamentul impotentei – mai este numita si ginsengul romanesc, frigiditatii, sterilitatii la femei si barbati, menopauzei premature


·??????? digestie dificila, balonari frecvente insotite de colici, insuficienta renala.



  1. Uz extern:

·??????? Ulcere pe piele, buboaie. Se aplica dimineata si seara cataplasme cu branca ursului


·??????? Intepaturi de insecte, muscaturi de caine sau de sarpe. Se storc ranile rapid si foarte bine, dupa care se aplica comprese cu frunze de branca ursului. Este o masura de prim ajutor la care se va recurge pana se ajunge la un punct sanitar.


·??????? Scleroza in placi. Timp de patru ore pe zi se vor aplica pe traseul coloanei vertebrale comprese cu frunze proaspete sau cataplasme cu frunze uscate de branca ursului.


·??????? Descalcirea parului. Se foloseste decoctul de branca ursului. Dupa spalare si clatire, se inmoaie foarte bine parul in acest decoct, dupa care se piaptana cu grija.


?


?


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.