Bran si Moeciu vor fi sterse de pe harta turistica

Bran si Moeciu vor fi sterse de pe harta turistica

0 125

Localitati importante pentru turismul romanesc ar putea fi sterse de pe harta din cauza birocratiei „creative” din tara noastra.
Administratiile locale au la dispozitie mai putin de o saptamana pentru a trimite la Ministerul de Turism cererile de reacreditare care le confera statutul de statiune turistica.
La nivel national, 19 localitati turistice si-ar putea pierde statutul de statiune pentru ca nu si-au depus aceste dosare. Printre acestea, Bran si Moeciu din Brasov sunt pe lista „neagra“ a localitatilor.
De asemenea, judetul Hunedoara risca sa ramana fara statiuni, zonele turistice actuale neincadrandu-se in noile criterii de clasificare a unei statiuni. Pentru a se incadra, localitatile turistice vor trebui sa aiba cel putin 30% din structurile de primire clasificate in categoriile de trei-cinci stele/flori.
Astfel, o statiune de interes national trebuie sa adune minimum 135 de puncte, iar cele de interes local, minimum 90 de puncte, obtinute in urma respectarii criteriilor „europenizate” pentru statutul de statiune turistica.
Existenta canalizarii, a energiei electrice si a apei curente sunt criterii obligatorii, la care se adauga multe alte cerinte, chiar si existenta locurilor de joaca pentru copii. Atestarea statiunilor turistice se face de catre Ministerul pentru IMM, Comert, Turism si Profesii Liberale, la solicitarea autoritatilor administratiei publice locale, si se aproba prin hotarare de Guvern.
„Am constatat ca sunt statiuni, chiar si de interes national, care nu au depus sau, cel putin, pana in acest moment, documentatia nu a ajuns la noi”, a precizat secretarul de stat pentru turism, Lucia Morariu, pentru NewsIn.
Unul dintre motivele pentru care anumite localitati decid de bunavoie si nesilite de nimeni sa renunte la statul de statiune sunt fondurile europene.
„Am stiut ca trebuie sa depunem dosarul pentru reacreditarea noastra ca statiune. Numai ca am fost putin reticenti, pentru ca a fost lansata o informatie, potrivit careia, daca suntem statiune, nu mai putem accesa fonduri prin toate tipurile de programe europene.
Nimeni nu a fost in stare sa ne lamureasca. S-a prelungit termenul de depunere pentru dosare, pana la 10 noiembrie, ne vom incadra”, a declarat pentru „Adevarul”, primarul comunei Moeciu, Nicolae Clinciu.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.