Bran: Muzeul colectiilor la Vama Medievala

Bran: Muzeul colectiilor la Vama Medievala

0 109

Muzeul din Vama Medievala Bran, care apartine de Muzeul National Bran, a fost inaugurat, duminica, in prezenta ministrului Culturii, Cultelor si Patrimoniului National, Theodor Paleologu, si a altor persoane din administratia locala si judeteana.
Ministrul Culturii a declarat ca tot ceea ce se poate vedea la Muzeul Vama Medievala sunt colectii extrem de importante care au apartinut in mare parte familiei regale, iar o parte dintre ele sunt achizitii ale statului roman.
”Autenticul muzeul de la Bran este la Vama Medievala. Trebuie spus si repetat. Decizia de a muta colectiile din castel a fost luata in conditiile in care nu a fost posibila mentinerea acestora la castel, dar ele au fost completate cu obiecte care nu au putut fi expuse inainte din cauza conditiilor de microclimat din castel. Tot ce s-a expus la Vama Medievala este o colectie care preia tot ce era expus inainte in castel plus o serie de alte piese care nu au putut fi expuse cum ar fi tablouri, covoare si vase”, a explicat ministrul Culturii.
Intrebat ce se va intampla cu Muzeul din Vama Medievala in anul 2012, cand va intra in administrarea familiei mostenitoare de Habsburg, ministrul Paleologu a spus ca peste trei ani va trebui avuta in vedere o noua alternativa. El a spus ca exista mai multe posibilitati, dar totul va depinde foarte mult de atitudinea familiei de Habsburg.
”Este un factor pe care nu il pot prevedea acum. Imi doresc ca muzeul sa se intoarca la castelul Bran”, a mai spus ministrul Culturii.
In privinta aducerii inimii Reginei Maria la Bran, care se afla acum la Muzeul de Istorie, ministrul Culturii a afirmat ca este normal sa se ceara avizul descendentilor Reginei Maria.
”In masura in care opiniile sunt divergente intre ele, va trebui noi, ca stat, sa ne asumam decizia finala. Nadajduiesc ca se va ajunge la o intelegere in cadrul familiei regale”, a declarat Theodor Paleologu. El a spus ca-si doreste ca aceasta decizie importanta sa fie luata impreuna cu descendentii familiei regale.
La randul sau, directorul Muzeului din Vama Medievala, Ioan Dorin Narcis, a spus ca Muzeul Bran detine 6.000 de piese foarte valoroase a caror atestare incepe in anul 1290 pana in 1930, iar in Muzeul Vama Medievala au fost expuse cateva sute de piese in cele noua incaperi ale muzeului. Toate sunt colectii de patrimoniu extrem de valoroase care apartin statului roman, iar cele care nu au putut fi expuse se gasesc in depozitele muzeului.
Nu a putut fi expus in noul muzeu mobilierul din doua incaperi ale castelului si anume dormitorul principelui Nicolae si cel de mobilier sasesc pictat. Restul, colectiile din Castelul Bran pot fi vazute in noul muzeu din Vama Medievala.
In cele noua sali ale muzeului se gasesc o expozitie de ceramica europeana si una persana, salonul Bidermayer, o sufragerie neobaroca, tablouri si obiecte mici de arta decorativa, dormitorul Regelui Ferdinand, dormitorul Reginei Maria, salonul neorococo expozitie de argintarie, sufragerie, piese de mobilier din vechea sufragerie regala.
Restaurarea Muzeului din Vama Medievala a inceput in anul 2001, iar fondurile au fost suportate exclusiv din veniturile proprii ale Muzeului Bran cu aprobarea Ministerului Culturii, cu exceptia lucrarilor de inceput care au fost suportate de minister.
Potrivit lui Ioan Dorin Narcis, valoarea lucrarilor in cele sase corpuri de cladire ale Muzeului din Vama Medievala au costat 200.000 de lei.

Biletul de intrare la Muzeul din Vama Medievala costa patru lei, iar pentru studenti si elevi doar doi lei.

Sursa: AGERPRES

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.