Botezul Domnului

Botezul Domnului

0 52

Imediat ce a trecut Revelionul, dupa slujba lui sf.Vasilei si pana in 6 ianuarie, preotii ortodocsi vin cu Botezul pe la casele credinciosilor ca sa vesteasca tocmai acest Sfant Botez al Mantuitorului Iisus Hristos.
Preotii binecuvanteaza casele credinciosilor prin stropire cu apa sfintita. Credinciosii il primesc in fiecare an pe preot cu Iordanul deoarece, spun ei, le aduce bunastare.

Acest obicei se pastreaza in amintirea botezarii lui Iisus de catre Ioan Botezatorul in apele Iordanului.

„Acesta este un obicei din vechime, este binecuvantarea lui Dumnezeu peste caselor credinciosilor. Si iata punem in fiecare casa apa sfintita si credinciosii, luand-o cu credinta si inmultind-o chiar sau sa guste din ea pe nemancate sau sa stropeasca mai departe casele dumnealor”, afirma, dupa carte, Alexandru Vidican, preot protop

Credinciosii pastreaza agheasma la loc de cinste, in vase curate, in care pun un fir de busuioc. Preotii vin cu Iordanul pana pe 6 ianuarie, cand crestinii sarbatoresc Botezul Domnului sau Boboteaza.

Acuma vin eu pacatosul, care nu vreau sa fiu mai bun doar de sarbatori, pentru ca asta ar insemna ca in rest sunt rau, ceea ce nu corespunde adevarului in ce ma priveste, ci caut sa fiu cat mai bun posibil, asa cum ma indeamna Atotputernicul, tot timpul si in limite uman posibile, si caut din nou nod in papura slujitorilor Domnului, de data asta celor care vin cu galeata cu apa sfintita si pamatuful de busuioc, si care in multe cazuri mai sunt insotiti de o galeata in care sunt pusi banii. Ati observat cum se uita multi din slujitorii Domnului in raport de bancnota donata? Ba chiar mi s-a intamplat sa nu mai vrea sa intre popa dupa ce i-am spus ca nu am bani, ca abia a doua zi primesc leafa. Si nu era o scuza sau o minciuna ca sa nu dau si eu acolo, ceva. +
Dupa care ma intreb: ce se intampla cu toti acesti bani adunati din fiecare parohie. Sunt milioane si milioane de lei. Si Biserica tot mai vrea si mai cere. Dar ce a zis Mantuitorul? Sa traim in modestie si infranare, fara lux si imbelsugare excesiva.
Si atunci de ce acest mare contrast intre vorba si fapta? Este pacat de Dumnezeu ca are si asemenea slujitori, dar sunt sigur ca intotdeauna va veni si clipa platii.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.