Botez fara fantezie

Botez fara fantezie

0 84

Comisia de atribuire sau schimbare a denumirilor de strazi s-a intrunit luni pentru a boteza vreo 30 de noi strazi din Brasov si imprejurimi. Ca orasul se dezvolta este ceva de necontestat si un lucru imbucurator pentru urbea noastra, dovedind astfel ca vechea asezare din Tara Barsei nu moare, chiar daca industria, mai ales cea constructoare de masini, dar si cea din alte domenii, a fost pusa, nu fara „colaborarea” unor interese, aproape complet la pamant. Aparitia acestor noi artere de circulatie dovedeste deasemenea faptul ca lumea de pe aici nu s-a dat batuta si ca si-a revenit din loviturile sub centura, incepand sa refaca ce au daramat neprietenii orasului.
Din pacate insa comisia sus-amintita s-a intrunit intr-o zi neprielnica fanteziei, fiind aici vorba de prima zi dintr-o noua saptamana, cand, vorba mucalitului, nici iarba nu creste. Astfel, membrii comisiei au simplificat lucrurile in multe cazuri si au azvarlit uneori niste nume cam la plesneala si nu prea potrivite pentru un oras care doreste sa se respecte pentru a fi respectat.
Daca de pilda, ne vom putea plimba, in Bartolomeu, pe o strada a salciei, cu toate ca pe acolo nu gasesti nici ram si nici frunza a acestui copac, dar care vor putea fi plantate in viitor, mai greu va fi sa auzi larma de albatrosi prin acel cartier sau sa te opresti si sa admiri lotusi.
Mai aproape de adevarul din zona ar putea fi denumirile unor noi strazi din cartierul Stupini, cartier in care ocupatia de baza inca este agricultura, cu toate ca pe acolo s-au ivit in ultima vreme o droaie de vilisoare si vile cu aspect rezidential si fara nicio legatura cu muncile de la tara. Nu o sa-i vezi niciodata pe locuitorii acestor noi imobile tragand la coasa (str.Cosasilor) sau doinind la fluiere (str. Fluierasilor), etc.
Tot denumiri tematice au prezentat si edilii saceleni, dar cam tot cu zvon de nuca-n perete: strada Taberelor apare in zona fostei tabere de copii de la Timisul de Jos. Pai daca tabara nu mai exista, da-i strazii un nume cat mai apropiat de actuala soarta a locului.
Cele aratate mai sus dovedesc inca odata lipsa de interes si chiar de profesionalism al celor pusi sa ne conduca urbea,caci aceasta actiune de botezare a unor noi strazi cu nume nepotrivite aceasta demonstreaza. Si mai poate fi vorba, in aceste cazuri, si de o condamnabila lipsa de cultura la niste oameni care, totusi, detin niste functii cu „pretentii”, avand in vedere cate posibilitati, mult mai placute auzului, ofera istoria, geografia, literatura si multe alte domenii.
Dar poate aveti dreptate, in felul vostru, domnilor edili: de ce sa ne complicam cu explicatii cand este mai facila starea de suficienta?

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.