BOR: 25 aprilie, praznic – Sfantul Mare Mucenic Gheorghe!

BOR: 25 aprilie, praznic – Sfantul Mare Mucenic Gheorghe!

0 104

Biserica il praznuieste luni, 25 aprilie, in a doua zi de Paste, pe Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, deoarece in acest an sarbatoarea Sfantului (23 aprilie) a coincis cu Sambata Mare din Saptamana Sfintelor Patimiri. Patriarhia Romana a anuntat ca „anul acesta, sarbatoarea Sfantului Mare Mucenic Gheorghe, Purtatorul de biruinta (23 aprilie), coincide cu Sambata Mare din Saptamana Sfintelor Patimiri, zi de post, meditatie si intensa pregatire duhovniceasca pentru sarbatoarea Invierii Domnului”.
Din acest motiv, potrivit randuielilor tipiconale si liturgice la Saptamana Sfintelor Patimiri din cartea Triodului, Sfantul Mare Mucenic Gheorghe va fi praznuit a doua zi de Paste (25 aprilie 2011), slujba Sfantului fiind oficiata impreuna cu cea a sarbatorii Invierii Domnului.

Sfantul Gheorghe – martir al crestinismului
Nascut in Capadocia intr-o familie crestina, dupa ce a ramas orfan de tata, s-a mutat cu mama sa in Palestina.
In timpul imparatului Diocletian (284-305), s-a inrolat in armata romana si s-a facut in scurta vreme renumit pentru forta, priceperea si vitejia lui in lupta, astfel incat a fost ridicat la rang de ofiter in armata imperiala.
In anul 303, Diocletian a emis un edict de persecutie a crestinilor, care a declansat un imens val de arestari, torturi si crime, toate sub lozinca imperiala „nomen christianorum deleto” (numele crestinilor sa fie sters).
Aflat in preajma imparatului si vazand cruzimea de care erau in stare persecutorii, Sfantul Gheorghe a mers de bunavoie in fata lui Diocletian marturisindu-si credinta in Hristos. Uimit de curajul soldatului sau, acesta l-a trimis la inchisoare.
A fost supus unor torturi groaznice, fiind „trecut prin toate vamile muceniciei”, cum se spune in relatarea martiriului Sfantului Mare Mucenic Gheorghe.
El a dovedit insa un curaj si o barbatie nemasurata, pastrandu-si neclintita marturisirea. Printre cei care au asistat la groaznicele torturi si care, convinsi ca taria si curajul Sfantului tin de o putere nefireasca, s-au convertit la crestinism se numara si sotia lui Diocletian, Alexandra, care a suferit curand dupa aceea martiriul.
Neizbutind sa-l desparta prin chinuri de Hristos, Diocletian l-a condamnat la moarte prin decapitare, sentinta fiind executata la 23 aprilie 303.

Brasov – aproape 50.000 de sarbatoriti
Azi isi vor sarbatori onomastica toti cei care poarta numele Sfintului Mare Muncenic Gheorghe.
Din puctul de vedere al ponderei Gheorghe (si derivatele) se regaseste printre cele mai des intilnite nume in judetul Brasov, alaturi de cele ale Sfintului Ioan si Sfintei Maria.
Conform datelor furnizate de Directia Judeteana Comunitara de Evidenta a Persoanelor Brasov (DJCEP), in tot judetul exista mai putin de 50.000 de persoane care poarta numele Sfintului Gheorghe.
10.494 de doamne poarta numele de Geta, Georgeta, Gherghina sau Gheorghita;
37.447 de barbati cu numele de Gheorghe, Gheorghita, Ghita sau George.
Tuturor celor care poarta numele Sfintului Gheorghe, cotidianul www.infobraosv.net le ureaza „La multi ani”.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.