Bomba de la CCR: Starea de alertă e neconstituțională

Bomba de la CCR: Starea de alertă e neconstituțională

0 311


Târziu, foarte târziu! La noi, poate că și așa e bine – „decât niciodată mai bine mai târziu”… Iată că judecătorii Curții Constituționale a României (CCR) au admis, la jumătatea săptămânii sesizarea făcută de 50 de parlamentari AUR și PSD și au constatat că hotărârea de încuviințare a stării de alertă din luna mai 2020, după ieșirea din starea de urgență, este neconstituțională.
Pentru pronunțarea acestei decizii, Curtea a avut în vedere jurisprudența sa anterioară, respectiv Decizia nr.457 din 25 iunie 2020, prin care a constatat neconstituționalitatea art.4 alin.(3) și (4) din Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Întrucât aceste din urmă dispoziții legale, care au constituit temeiul adoptării hotărârii parlamentare examinate, sunt neconstituționale, Curtea, aplicând prevederile art.147 alin.(1) și (4) din Constituție, a reținut că Hotărârea Parlamentului României nr.5/2020 este ea însăși neconstituțională, fiind lipsită de fundament constituțional”, transmit judecătorii CCR, conform Mediafax.
Cu toate acestea, Curtea a precizat că Hotărârea Guvernului nr.394/2020 privind starea de alertă și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei Covid-19 continuă să producă efecte juridice și rămâne în vigoare în redactarea sa nemodificată prin dispozițiile Hotărârii Parlamentului României nr.5/2020.
„Hotărârea Guvernului nr.394/2020 este un act normativ de sine-stătător, asupra căruia Curtea Constituțională nu are competența a se pronunța, fiind adoptată în executarea art.4 alin.(1) din Legea nr.55/2020, iar prezenta decizie a Curții vizează exclusiv modificările și completările aduse acesteia prin art. unic al Hotărârii Parlamentului României nr.5/2020”, explică CCR motivele pentru care HG nr. 394/2020 rămâne în vigoare.
Decizia CCR nu înseamnă, însă, că problema a fost tranșată, în condițiile în care legislația românească nu permite Parlamentului să aprobe hotărîri de guvern și acesta e și mesajul CCR.
Anulînd hotărîrea parlamentului privind aprobarea hotărîrii de guvern, CCR lasă guvernul în ofsaid, pentru că drepturile constituționale nu pot fi restricționate prin HG, ci doar prin lege.
Trebuie reținut faptul că surogatul de lege numit HP 5/2020 devine nul prin decizia CCR, HG-ul cu declararea stării de alertă poate fi, de acum, atacat în contencios administrativ ca fiind în afara legii, cu șanse totale de reușită.
Principiul funcționează, legile functioneaza daca le cunosti. Cati oameni au citit Conventia de la Olviedo inainte de a merge la vaccinare?
Cati oameni stiu ca exista o lege a drepturilor pacientilor?
Românii, o populatie care inghite orice fiindca este o populatie ABUZATA de sute sau mii de ani. Si, dupa cum se cunoaste din psihologie, cel ABUZAT nu recunoste faradelegea si nu-l identifica pe ABUZATOR. (V.T.)

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.