Bolnavi de Ziua Sanatatii

Bolnavi de Ziua Sanatatii

0 138

Ieri a fost Ziua Mondiala a Sanatatii. O ocazie cum nu se poate mai buna pentru a vorbi despre maladii. Este ceea ce si fac medicii din intreaga lume; cariera discipolilor lui Hipocrat este in mod natural dedicata discursului si faptei impotriva bolilor de tot felul, cu care au de-a face de-a lungul intregii lor cariere. Actiunile de combatere a variilor maladii au datele lor bine marcate in calendar. Exista Ziua luptei impotriva tuberculozei, a cancerului de san si de colon, a campaniei contra HIV/SIDA. Chiar daca in acest zile nu s-ar petrece decat informari despre efectele maladiei si, mai ales, despre metodele de preventie, si tot ar fi un castig. Chiar in acest scurt interval de 24 de ore nu s-ar petrece nimic practic iar lupta s-ar reduce la prezentarea statisticilor si tot inseamna un pas urias catre constientizarea dimensiunilor flagelului si a urgentei interventiei pentru salvarea celor afectati.
Genul acesta de informari este nu numai foarte util, dar in foarte multe ocazii reprezinta singura ocazie pentru cei bolnavi de a afla ca sufera de afectiuni cumplite. Statisticile spun ca o femeie din cinci este predispusa in Romania la dezvoltarea cancerului de san sau de colon. La tara – dar nu numai – exista femei care n-au facut niciodata o mamografie, singurul mijloc de a depista boala uneori in stadii in care se mai poate interveni.
De Ziua Mondiala a Sanatatii, bolile de care au ales medicii sa vorbeasca sunt cele cauzate de incalzirea globala. Malnutritii, dar si boli cardio-vasculare ori pulmonare, se numara printre maladiile favorizate de efectul de sera. Impiedicarea acestuia este aproape tot una cu combaterea acestor maladii. Iar gama metodelor de a o face contine un set de recomandari cat se poate de simple, extrem de usor de aplicat acasa. Inchideti robinetul de apa dupa ce ati pus pasta pe periuta si ati inceput sa va spalati pe dinti. Scoateti incarcatoarele de mobil din priza in momentul in care nu-l folositi (scriind acest lucru, imi amintesc perfect cum l-am uitat pe-al meu in priza la serviciu). Evitati pe cat posibil mersul cu masina mica – apelati la autobuz, la bicicleta saula mersul pe jos. Stingeti lumina ori de cate ori nu mai aveti nevoie de ea. Este si esenta actiunii Earth Hour, in timpul careia locuitorii mai multor orase din lume sunt incitati sa stinga simultan luminile pret de-o oara.
Sunt gesturi simple, de facut acasa sau la serviciu. Actiunile de felul asta chiar fac un bine, fie si infinitezimal, planetei. Mai ales daca sunt sincere si nu ascund nici o urma de prefacatorie. Asa cum i s-ar putea reprosa lui Al Gore, fostul vicepresedinte american, considerat cel mai mare aparator al sanatatii planetei, dupa filmuletul pe care l-a promovat insistent „An Inconvenient Truth” – Un adevar incomod. Gore dezvaluia imagini socante ale efectului incalzirii globale si indemna mapamondul sa economiseasca energia electrica, dar platea o factura uriasa la vila megaspatioasa in care locuia.
Medicii unui spital brasovean au fost ieri ceva mai cinstiti, desi nedrepti. I-au amanat cu o zi operatia unui amic internat, pe motivul – comunicat pe sest de asistente – ca sarbatoresc Ziua Mondiala a Sanatatii. Un adevar destul de incomod pentru pacient.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.