Bolnavi de cancer vindecati complet

Bolnavi de cancer vindecati complet

0 193

Tot mai multi bolnavi de cancer s-au vindecat complet datorita tratamentelor medicale. Acesta este rezultatul unui studiu EUROCARE, care a analizat mai multi indici privind evolutia cazurilor de cancer in perioada 1995-2002. Numarul persoanelor vindecate de cancer pulmonar a crescut de la 6% la 8%, a celor vindecate de cancer de stomac, de la 15% la 18% si a celor de cancer colorectal, de la 42% la 49%.

Daca se analizeaza tipurile de cancer in care au fost inregistrate cresteri ale ratelor de supravietuire, se poate observa diferente semnificative intre tarile Uniunii Europene. Astfel, cel mai mic numar de pacienti vindecati de cancer pulmonar (sub 5%) se afla in Danemarca, Cehia si Polonia, in timp ce proportia cea mai ridicata este in Franta si Spania (10%).
Un numar insemnat de paciente diagnosticate cu cancer de san si socotite vindecate (73%) traiesc in Finlanda, Franta, Spania si Suedia, iar cele mai putine cazuri de vindecare au fost inregistrate in Cehia si Polonia, unde procentajul este sub 60%.

Indiferent de tipul de cancer cu care au fost diagnosticaþi pacientii, cel mai mare numar de barbati care au supravietuit bolii se gaseste in Islanda (47%), iar cel mai mare procent de femei vindecate de cancer este inregistrat in Franta si Finlanda (59% in ambele tari). In Polonia, in schimb, se gaseste cel mai mic procent de pacienti vindecati: 21% in cazul barbatilor si 38% in cazul femeilor.

Dupa cum arata medicul Tudor Ciuleanu de la Institutul Oncologic din Cluj, in Romania morbiditatea si mortalitatea prin cancer bronhopulmonar ocupa locul intai la barbati si locul patru la femei, la acestea dupa cancerul de san, cel gastric si de col uterin.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanataþii (OMS), un milion de oameni mor anual din cauza cancerului pulmonar, 90 la suta dintre bolnavi avand in jur de 40 de ani. In Europa, cea mai mare incidenta a bolii se inregistreaza in Ungaria.
Studiul analizeaza si evolutia mai multor indici si contine date comparative privind nationalitatea, tipul de cancer si sexul persoanelor considerate vindecate de cancer din 23 de tari din Europa de Nord, Europa de Vest si de Est, precum si Marea Britanie si Irlanda de Nord. Din pacate, tara noastra, datorita decaderii sistemului sanitar, se afla cam pe la coada, cand este vorba de vindecari, si mai in frunte, in cazul imbolnavirilor, aceasta demonstrand „grija” pe care o poarta guvernantii, de 20 de ani incoace, sanatatii populatiei.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.