Boierul Stolnici si mojicul Laurentiu

Boierul Stolnici si mojicul Laurentiu

0 122

Constantin Balaceanu-Stolnici tine o rubrica intr-unul din cotidienele centrale botezata „La judecata zilei”. Diverse subiecte sunt aduse in pagina ziarului si trecute prin filtrul justitiar anuntat inca din titlu. Autorul ei este insa mai putin consecvent decat genericul sub care scrie. Ieri, boier Balaceanu ar fi trebuit sa vina la emisiunea 100% a lui Robert Turcescu, pentru a da seama de petele deosebit de grave ce-i intineaza blazonul de nobil. N-a facut-o. Jupanul Stolnici nu s-a prezentat la judecata lui Turcescu.


In locul lui au vorbit fostul redactor de la Europa Libera, Neculai Constantin Munteanu, si guralivul Mircea Dinescu, care cocheteaza el insusi cu statutul de mosier prin sudul tarii si care este sursa guresa a mai multor dezvaluiri in presa privind trecutul unor personaje notorii, asa cum a fost acesta conservat de arhivele SRI.


Mai mult decat cei doi invitati la 100% au vorbit insa cateva probe indubitabile potrivit carora aristocratul Stolnici este una si aceeasi persoana cu imunda sursa „Laurentiu” din arhivele fostei Securitati. Numele de cod cu pricina a fost iscalit de-a lungul anilor in subsolul a numeroase note informative despre viata privata a zeci de personaje din lumea politica sau culturala a Romaniei.


Mai tragica si mai grotesca decat delatiunea banala la care se deda orice informator de rand recrutat de catre Securitate este cu deosebire o fapta savarsita de Laurentiu cu ocazia uneia dintre vizitele sale in strainatate, intr-o misiune incredintata de securisti. Boierul l-a vizitat la domiciliul sau din Munchen pe Vlad Georgescu, directorul de atunci al postului de radio?Europa Libera. La intoarcerea sa in tara, Stolnici-Laurentiu a furnizat nu doar nota informativa despre continutul discutiilor ci si schita apartamentului lui Georgescu. Detaliu sinistru in acea epoca, in care comunistii nu se limitau sa vorbeasca doar despre denigrarea si compromiterea persoanelor indezirabile ci foloseau pe sleau verdicte precum anihilare.


Stolnici a fost – si cu siguranta continua sa fie in ochii multora – intruparea unui spirit boieresc, de vita veche, os de domn si vehiculul unor valori ale nobilii pamantene, expresia unei intelepciuni a locurilor care vine de dincolo de stapanirile vremelnice. Vestea ca, in tot acest timp in care a fost considerat un reper moral pentru multe generatii, se indeletnicea cu turnatul confratilor si a dizidentilor pe care avea privilegiul de a-i vizita in strainatate, este un mic cutremur. Nu pe scara subreda a unui bloc de locuinte stampilat cu bulina rosie ci pe cea a valorilor din care s-a cladit rezistenta la dementa comunista.


Incarcat de titluri si recunoasteri academice si covarsit de admiratia si veneratia celor din jur, boierul Stolnici a carat permanent in cuferele pecetluite cu blazonul familiei aurul calp incasat de otreapa Laurentiu in schimbul prestatiei de informator.


E drept, pe de alta parte, ca nu ne putem plange ca am fi fost luati pe nepregatite de diferenta crasa dintre gradul nobiliar si caracterul din spatele lui. Eram pregatiti pentru socul ca la noi boierii din genealogie sunt mojici in viata reala inca de pe vremea cand marii delapidatori ai patriei au inceput sa-si zica baroni.


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.