Boc si para pe strazile Chisinaului

Boc si para pe strazile Chisinaului

0 96

Ieri dupa-masa, in vreme ce la televizor se succedau imaginile teribile ale revoltei de la Chisinau, am pacatuit grav fata de tragedia moldovenilor de peste Prut. Sub imperiul obsesiei inoculate in Romania tot prin mijlocirea ecranului, era cat pe ce sa schimb canalul. In buna traditie ce prinde solide radacini mediatice in plaiul mioritic, eram gata sa taxez infruntarile dintre tineri si militienii lui Voronin cu dezabuzata reactie: „Aiurea! E o diversiune!”.
A cui? Dar parca n-are a cui sa fie? A lu’ Basescu, a serviciilor, a fortelor ostile democratiei, a grupurilor de interese, a celorlalte grupuri de interese, a clicii de la guvernare, a frustratilor din opozitie, etc, etc.
Suntem intr-o faza de adanca cretinizare mediatica, in care rejectam evidente muscati de banuiala comoda si gratuita ca cineva regizeaza permanent evenimente ca sa ascunda altele. Consecventi trendului conspirationist, ar fi trebuit sa inchidem toti televizoarele sau sa comutam pe tocsourile preferate, de unde ne luam ideile astea de-a gata. Cei care n-au facut-o, au platit cu pretul vizionarii unor scene tragice si dureros de reale ca sa le mai orchestreze cineva.
Trebuie ca v-a incercat si pe voi neplacuta si neputincioasa senzatie de deja-vu la vizionarea batailor din Piata Marii Adunari Nationale de la Chisinau. In calitate de fosti revolutionari (far’de certificat, ce-i drept), retraim impotenti aventura decembrista reprodusa la scara ceva mai mica peste Prut. Unde televiziunea nationala moldoveneasca transmitea imagini angelice cu ansambluri de dansatori copii in timp ce in strada se spargeau capete. Unde militianul Voronin a glasuit ceauseste si iliesceneste despre agenturili care agita spiritele si fortele ostile democratiei platite de servicii occidentale. Referirile la noi au fost explicite, asa cum au fost si abuzurile savarsite la vamile romana-moldovene, prin care li s-a refuzat accesul studentilor basarabeni care doreau sa se intoarca acasa pentru a participa la protestele de strada.
Revedem un film urat si sangeros, in care am cedat locul de protagonisti moldovenilor. Studentii basarabeni care tin legatura cu televiziunile romanesti vorbesc despre semne de pactizare a unei parti a fortelor de ordine cu tineretul rasculat, dar relatarile sunt animate flagrant de speranta imitarii scenariului romanesc despre fuga dictatorului.
Pozitia Romaniei fata de evenimentele de la Chisinau a fost rezumata de premierul Boc – „problemele de politica interna tin de suveranitatea statului moldovean”. O declaratie corecta politic dar impotenta umanitar, traducand in limbaj diplomatic aseptic neputinta unor actiuni mai eficiente decat podurile de flori sau vesnicele juraminte de fratie transpruteana.
In aceste conditii, aportul contingentul romanesc se va contabiliza in studiouri de televiziune, care se vor umple de nationalisti, patrioti, adanc simtitori si intregitori de tara. Insotit de comentariile lor patetice vom vedea la televizor filmul revoltei in curs de revolutionare de la Chisinau, pe care moldovenii l-ar vrea, probabil, un remake dupa al nostru.
Sper din tot sufletul sa nu repete chiar toate scenele decembriste, printre care si fuga dictatorului de pe cladirea CC-ului lor. Am mai vazut elicoptere rusesti in filmele cu Rambo si n-aratau deloc prietenoase.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.