Boc: extinderea parteneriatului public-privat

Boc: extinderea parteneriatului public-privat

0 61

Guvernul vrea sa extinda aplicarea parteneriatului public-privat in toate sectoarele economice. „Vom discuta inclusiv cu Bechtel”, a declarat premierul Emil Boc dupa sedinta Executivului unde s-a decis ridicarea „la rang de unitate a politicii privind parteneriatului public-privat”.

Comisia speciala interminestirilala
Practic, va fi infiintata o comisie formata din reprezentantii mai multor ministere care vor avea drept sarcina identificarea solutiilor pentru extinderea aplicarii parteneriatelor public-private.
Din cadrul comisiei vor face parte Ministerul Finantelor, Ministerul Transporturilor, Ministerul Dezvoltarii, Ministerul Economiei si Ministerul Justitiei. Aceºtia vor revizui cadrul juridic existent, iar pe de altã parte vor studia cele mai bune practici europene in materie ºi vor avea dezbateri ºi discuþii publice cu mediul de afaceri, cu autoritãþile locale. Scopul acestei structuri este de „a extinde parteneriatul public-privat ca soluþie de dezvoltare a investiþiilor si de modernizare a infrastructurii” a spus Boc.

Sperante putine pentru Autostrada Transilvania
In privinta Bechtel, sistemul de parteneriat public privat ar putea fi aplicat in cazul construirii unor tronsoane ale autostrazii Transilvania. Primii 42 de kilometri ai Autostrazii Transilvania, tronsonul 2B Turda-Gilau, au fost inaugurati la sfarsitul anului trecut. Proiectul construirii acestei autostrazi a fost lansat in 2004. Pana acum, statul a platit companiei aproximativ 2,7 miliarde de lei, plati efectuate aproape in totalitate de la buget.Radu Berceanu a declarat la sfarsitul anului trecut ca statul mai are datorii de aproximativ 100 de milioane euro catre Bechtel, bani care vor fi achitati anul acesta.
In 2010, trebuie continuate lucrarile la Autostrada Transilvania care sa lege tronsonul 3C din judetul Bihor de nodul rutier din Gilau, judetul Cluj, si lucrarile spre Targu Mures, pentru a putea lega, ulterior, orasul Targu Mures de granita cu Ungaria. Radu Berceanu sustine ca vor fi incheiate lucrarile la tronsonul 3C (Suplacu de Barcau – Bors) pe o distanta de 36 de kilometri si alti 12 kilometri ramasi neterminati din tronsonul 2B (Gilau – Campia Turzii).
Autostrada va lega orase precum Brasov, Fagaras, Sighisoara, Targu Mures, Cluj-Napoca, Zalau si Oradea. Autostrada are 58 pasaje rutiere, 94 pasarele peste autostrada si 16 noduri rutiere.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.