BNR va pompa 11 miliarde de euro!

BNR va pompa 11 miliarde de euro!

0 155

Conferinta „Retail Banking – 2:0 The post crisis version” organizata de Finmedia a prilejuit dezbaterile extrem de interesante. Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a declarat ca BNR va elibera in piata treptat cele 12 miliarde de euro aferente rezervelor atrase de BNR pana in prezent.
Iata principalele idei din interventia lui Adrian Vasilescu:
• BNR nu agreaza acest cuvat relaxare si nici nu are de gand sa relaxeze politica monetara. As vrea sa spun foarte limpede, ca sa nu se nasca visuri. BNR a facut o conventie cu FMI si CE – s-a angajat sa diminueze treptat nivelul RMO.
• 1 mld euro au si fost eliberati – exprima suma care ar fi revenit pasivelor de peste 2 ani in valuta. Mai sunt 11 miliarde.
• BNR nu se grabeste sa arunce aceasta suma pe piata, ca sa inunde piata interbancara cu valuta, ar fi o mare eroare. Acum, cand ne luptam cu criza, toti specialistii au ajuns la concluzia ca nu de idei geniale este nevoie ci de mai putine erori.
• Aceasta suma s-a adunat la BNR intr-un moment in care creditarea alerga cu un tren Intercity, acum alearga cu o cursa pentru navetisti.
• Pentru fiecare euro fiecare banca trebuia sa duca 40 centi; le spuneam – va luam acesti bani pentru ca nu e posibil sa alerge un intercity pe o linie de personal. Ca sa tempereze creditarea, nu sa o blocheze, cum s-a spus, BNR a luat aceasta cota.
• Acum cand creditarea alearga cu cursa pentru navetisti nu mai este nevoie de aceasta presiune asupra creditarii, BNR va renunta treptat in cativa ani la acesti bani.
• Tinta este sa ajungem la intrarea in Zona euro, la 2% atat la valuta cat si la lei.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.