BNR va diminua rezervele minime ale bancilor

BNR va diminua rezervele minime ale bancilor

0 160

Banca Nationala a Romaniei va diminua rezervele minime obligatorii ale bancilor comerciale gradual, a declarat, joi, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.
„Rezerva BNR este de 12 miliarde euro. Nu mergem pe ideea de restrictie, ci pe un parteneriat cu bancile comerciale, pentru ca suntem in aceeasi barca”, a afirmat Mugur Isarescu.
De asemenea, oficialul BNR a precizat ca „dobanzile la euro vor creste”.
„O reducere a rezervei internationale ar duce la o reducere a rezervei Romaniei, care ar dezavantaja tot cadrul macroeconomic al tarii si ar afecta increderea si climatul economic”, a apreciat Mugur Isarescu.
Totodata, guvernatorul a anuntat ca majorarea rezervei minime obligatorii a fost o masura luata in vederea descurajarii creditului in valuta. „Cand am majorat rezerva minima obligatorie (…) am facut-o sa descurajam creditul in valuta, ce a fost atat de aspru trecut la categoria dezavantaje pentru Romania”, a afirmat Isarescu, subliniind ca, de altfel, creditul in valuta a constituit unul dintre argumentele pentru care doua agentii de evaluare au scazut ratingul Romaniei.

Sursa: AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.