BNR – readaptarea conditiilor de creditare la …piata!

BNR – readaptarea conditiilor de creditare la …piata!

0 89

BNR va analiza in luna ianuarie efectele noului regulament de creditare a populatiei si ar putea decide readaptarea conditiilor la noile realitati ale pietei, a anuntat prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu. „Am discutat cu cei din Asociatia Romana a Bancilor si am stabilit ca, pe baza datelor statistice din decembrie, vom reanaliza in luna ianuarie oportunitatea unei readaptari a normelor privind populatia pentru a asigura flexibilizarea lor si adaptarea la realitatile pietei”, a spus Georgescu.
Oficialul bancii centrale s-a aratat reticent in a comenta criticile bancherilor, dar a afirmat ca reducerea creditarii inregistrata in luna octombrie nu a fost cauzata de noile norme, avizate, in general, de banca centrala dupa jumatatea lunii.
Georgescu spune ca, in proportie de aproximativ 90%, bancile au lucrat in octombrie pe baza vechiului regulament, iar incetinirea creditarii a fost cauzata de lipsa lichiditatii din banci si reticenta acestora de a finanta.
„Este usor sa spui ca nu ma lasa doctorul sa mananc, dar poate tu nu ai bani in buzunar sa mananci”, a afirmat Georgescu.
Soldul creditelor acordate firmelor si populatiei a scazut in octombrie cu 0,6% (1,6% in termeni reali), influentat in principal de aprecierea monedei nationale la final de perioada, ceea ce a dus la o scadere a valorii imprumuturilor in valuta. Practic, creditul a urcat in termeni nominali, atat pe componenta in valuta cat si pe cea in moneda nationala.
Creditul neguvernamental totalizeaza 193 de miliarde lei, reprezentand 38,2% din PIB estimat de Comisia Nationala de Prognoza pentru anul 2008.
Georgescu spune ca gradul de intermediere se va mentine in jurul nivelului de 40%.
El a mai aratat ca o viitoare decizie privind reducerea ratei de constituire a rezervelor minime obligatorii va depinde de modul in care bancile vor utiliza surplusul de lichiditate intrat din 24 noiembrie prin scaderea RMO in lei de la 20% la 18% din pasivele in moneda nationala.
Presedintele ARB, Radu Ghetea, a declarat saptamana trecuta ca bancile comerciale vor solicita BNR sa modifice regulamentul privind creditarea populatiei, intrucat noile
conditii au blocat imprumuturile ipotecare. El a precizat ca, dupa aplicarea testelor de stres, a noului algoritm, foarte putini clienti se mai pot califica.
Potrivit noului regulament al BNR, bancile calculeaza gradul de indatorare la creditele acordate populatiei pe baza unor venituri cu cel mult 20% peste cele declarate la Fisc, in anul anterior, si nu doar in functie de adeverinta de salariu sau alte documente.
De asemenea, fundamentarea nivelurilor maxime admise pentru gradul total de indatorare se face diferentiat pe categorii de clientela, pe destinatia creditului (credit de consum sau ipotecar), pe tipul creditului (defalcat in functie de moneda de exprimare, sau de indexare), de tipul de dobanda, respectiv fixa sau variabila si comportamentul clientului in legatura cu onorarea serviciului datoriei determinat de calitatea garantiei.
La determinarea gradului de indatorare vor fi luate in considerare riscul valutar, riscul de rata a dobanzii, precum si posibilitatea de majorare a costului creditului provenind din comisioane si alte cheltuieli din administrare prevazute in contract.
Anterior, bancile cu norme proprii de creditare aplicau un grad maxim de indatorare de 70% la veniturile nete, prin scaderea unor cheltuieli minime din totalul castigurilor clientului sau a familiei acestuia.
Aplicarea tuturor coeficientilor de risc va micsora nivelul maxim admis, dar din simulari a rezultat un grad de indatorare peste 35%, cat vor aplica institutiile de credit fara norme avizate.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.