BNR mentine nivelul dobanzii cheie si rezervele minime obligatorii

BNR mentine nivelul dobanzii cheie si rezervele minime obligatorii

0 192

BNR a mentinut nivelul dobanzii cheie si pe cel al rezervelor minime obligatorii, comunicatul institutiei de emisiune mai precizand ca va gestiona „adecvat” lichiditatea din sistemul bancar. CA al BNR a analizat si aprobat in cadrul sedintei si Raportul trimestrial asupra inflatiei, document care va fi prezentat intr-o conferinta de presa organizata in data de 5 mai.

Rata inflatiei va creste in al doilea trimestru si va reveni in intervalul tintit in 2012
Reprezentantii BNR arata ca prognoza actualizata a evolutiilor macroeconomice releva o crestere temporara a ratei anuale a inflatiei in al doilea trimestru, ca urmare a socurilor induse de „factori aflati in afara sferei de influenta directa a gestiunii cererii agregate realizata prin instrumentele bancii centrale”, in special a presiunilor generate de evolutia preturilor internationale ale produselor alimentare si combustibililor.
Cu toate acestea, scenariul de baza al actualei proiectii anticipeaza reluarea dezinflatiei in al doilea semestru al anului 2011, odata cu disiparea efectului direct al majorarii TVA, urmata de revenirea si mentinerea ratei inflatiei in interiorul intervalului de variatie din jurul tintei centrale in cursul anului 2012. Acest lucru insemna ca BNR recunoaste ca este imposibil ca rata inflatiei sa coboare pana la finele acestui an sub nivelul de 4%. Pentru acest an, tinta BNR este de 3%, +/- un punct procentual, prognoza bancii centrale fiind de 3,6%.
Reprezentantii institutiri au anuntat insa in urma cu aproximativ o luna ca BNR va revizui in urcare prognoza de inflatie pentru finele acestui an. Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a declarat in luna aprilie ca noua prognoza a bancii centrale nu va depasi 5%.
„Noi vom da in luna mai o noua porgnoza de inflatie, nu stiu cat va fi, dar nu cred ca va fi mai mare de 5% pentru finele anului. Saltul fata de nivelul actual prognozat, de 3,6%, are loc in conditiile speciale ale acestui an, cand pretul petrolului creste, pretul alimentelor pe plan international creste si cand sunt foarte multe perturbari si turbulente”, a spus Vasilescu, citat de Mediafax.
Totodata, reprezentantii bancii centrale spun ca actuala prognoza evidentiaza persistenta riscurilor si incertitudinilor legate de calendarul si amploarea ajustarii preturilor administrate, dar si a celor legate de evolutiile de pe pietele internationale.

Deciziile BNR si angajamentele asumate in fata FMI vor ajuta la reluarea procesului de dezinflatie si redresare pe baze sanatoase a economiei
Conform BNR, conduita politicii monetare vizeaza conservarea perspectivelor de reluare a dezinflatiei, in pofida recentelor socuri inflationiste, conditiile monetare in sens larg ramanand adecvate atingerii tintei de inflatie pe termen mediu.
In acelasi timp, imbunatatirea perceptiei investitorilor financiari nerezidenti fata de economia romaneasca a condus la cresterea intrarilor de capital volatil, ceea ce a generat o apreciere moderata in termeni nominali a monedei nationale fata de euro. Perspectiva continuarii si intensificarii fluxurilor de capital volatil creeaza insa constrangeri asupra dozajului in utilizarea instrumentelor politicii monetare.
Aceste decizii, coroborate cu implementarea consecventa a angajamentelor asumate de autoritatile din Romania in cadrul noilor acorduri de finantare convenite cu institutiile internationale, sunt de natura sa asigure „conservarea perspectivelor de reluare sustenabila a procesului de dezinflatie si redresare pe baze sanatoase a economiei in cadrul procesului de convergenta nominala si reala”.
CA al BNR reafirma ca banca centrala va monitoriza in continuare cu vigilenta evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin utilizarea corespunzatoare a instrumentelor de care dispune, sa asigure realizarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare.

Mentinerea ratei dobanzii cheie la nivelul de 6,25% pe an si nivelul rezervelor minime obligatorii la 15% pentru pasivele in lei si 20% pentru cele in valuta era asteptata de analistii financiari.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.