BNR la Raport – credite de 10 miliarde de euro, externalizate!

BNR la Raport – credite de 10 miliarde de euro, externalizate!

0 264

Externalizarea creditelor a devenit o practica raspandita la nivelul sectorului bancar romanesc, jumatate din banci fiind implicate in astfel de operatiuni. Creditele au fost externalizate prin doua modalitati: transferul (vanzare, cesiune etc.) creditelor aflate in propriul bilant si intermedierea creditelor pentru o entitate nerezidenta. Principalele motive care au condus la initierea operatiunilor de externalizare au fost evitarea unor cerinte cum ar fi limitarea creditarii in valuta, sau a celor de politica monetara (ca urmare a nivelului ridicat al rezervelor minime obligatorii. Un alt motiv tine de posibilitatea de a oferi clientilor conditii mai avantajoase de finantare. Soldul creditului externalizat a fost important, el fiind estimat la 10 miliarde euro in septembrie 2009, se arata in Raportul BNR asupra stabilitatii financiare.

9 din 10 companii aveau creditul externalizat prin intermediere
Sapte din 10 credite externalizate prin transfer apartineau companiilor, iar in privinta creditelor intermediate proportia companiilor urca la 90%, se mai arata in documentul publicat marti de institutia condusa de Mugur Isarescu.
Intermedierea a avut loc in cazul creditelor de mare valoare si s-a justificat prin posibilitatea mai redusa a bancii autohtone de a acorda un credit de valoare ridicata si prin solutia gasita de a oferi conditii de finantare in acord cu pozitia privilegiata de negociere a clientului (cel mai adesea corporatii cu capital majoritar strain, multe dintre acestea reflectand istoricul relatiilor de afaceri ale firmelor proprietare cu bancile-mama ale subsidiarelor din Romania).

Si riscul de credit a fost transferat
Bancile au retinut in medie circa 25 la suta din riscul de credit al portofoliului
Riscul de credit a fost transferat in mare masura, dar avand in vedere calitatea buna a selectarii portofoliului la data vanzarii, reducerea riscului din bilant nu a fost semnificativa pe ansamblu. Bancile au retinut in medie circa 25 la suta din riscul de credit al portofoliului externalizat, valoarea fiind semnificativ mai mare in cazul creditelor intermediate (56 la suta). Expunerea grupurilor bancare pe Romania nu s-a modificat in urma externalizarii, pentru ca in aproape toate cazurile aceasta a fost realizata cu contrapartide din cadrul aceluiasi grup.

Bancile autohtone au continuat sa presteze servicii de administrare pentru 96 la suta din totalul creditelor externalizate, rambursarea lor realizandu-se prin intermediul aceleiasi banci care a acordat initial creditul. Activitatea de externalizare a cunoscut o decelerare puternica in 2009, volumul creditelor rascumparate de subsidiare fiind in crestere, in linie cu tendinta de concentrare a expunerilor fata de economiile central si est-europene la nivelul unor grupuri bancare in entitati distincte de banca-mama. De asemenea, exista posibilitatea ca bancile sa apeleze la externalizarea creditelor a caror calitate ar putea inregistra deteriorari.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.