BNR il aniverseaza pe Eliade

BNR il aniverseaza pe Eliade

0 97

Banca Nationala a Romaniei pune in circulatie, in scop numismatic, incepand din 26 martie 2007, trei monede (aur, argint si tombac cuprat), dedicate aniversarii centenarului nasterii lui Mircea Eliade.


Moneda din aur va avea o valoare valoare nominala de 100 lei, forma rotunda, greutate de 6,452 grame, diametru de 21 mm, margine zimtata, titlu: 900/1000, calitate: proof. Aversul contine, in centru, valoarea nominala „100 LEI”, deasupra, stema Romaniei, iar dedesubt, anul de emisiune (2007) si inscriptia ”Romania”.


Moneda din argint are o valoare nominala de cinci lei, forma: rotunda, titlu: 999/1000, calitate: proof, greutate de 15,55 grame, diametru de 30 mm si margine zimtata. Aversul contine, in centru, valoarea nominala „5 LEI”, deasupra, stema Romaniei, iar dedesubt, anul de emisiune „2007” si inscriptia „ROMANIA”.


Iar moneda din tombac cuprat are o valoare nominala de 1 Leu, forma: rotunda, calitate: proof, greutate de 23,25 grame, diametru de 37 mm si margine zimtata. Aversul contine, in centru, valoarea nominala „1 LEU”, deasupra, stema Romaniei, iar dedesubt, anul de emisiune „2007’ si inscriptia „ROMANIA”.


In cazul fiecarei monede in parte, reversul prezinta, in centru, portretul lui Mircea Eliade, iar la exterior, inscriptia circulara „MIRCEA ELIADE” si anii intre care a trait „1907-1986”, despartiti printr-un element floral. Fiecare moneda, ambalata in capsula de metacrilat transparent, va fi insotita de o brosura de prezentare a acestei emisiuni numismatice, redactata in limba romana, engleza si franceza. Brosura cuprinde si doua file cu rol de certificat de autenticitate a emisiunii, pe care se gasesc semnaturile Guvernatorului BNR si a Casierului central. Monedele vor fi prezentate in cutii adecvate, pe al caror capac este inscriptionata sigla BNR.


Tirajul emisiunii este de 750 exemplare, respectiv 250 bucati pentru moneda din aur, 250 bucati pentru moneda din argint si 250 bucati pentru moneda din tombac cuprat. Pretul de vanzare, inclusiv TVA, este de 555 lei pentru moneda din aur, 89 lei pentru moneda din argint si 55 lei pentru moneda din tombac cuprat. Preturile de vanzare ale monedelor nu includ si pretul cutiei de prezentare. Cele trei monede au putere circulatorie pe teritoriul Romaniei, iar grafica este protejata prin inregistrare la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci din Romania. Falsificarea sau contrafacerea acestor monede constituie infractiune si se pedepseste conform legii. Punerea in circulatie, in scop numismatic, a monedelor din aur, argint si tombac cuprat din emisiunea dedicata centenarului nasterii lui Mircea Eliade, se realizeaza prin sucursalele Bucuresti, Iasi, Cluj si Timis ale Bancii Nationale a Romaniei.


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.