BNR a publicat joi valoarea noului indice – IRCC care înlocuiește...

BNR a publicat joi valoarea noului indice – IRCC care înlocuiește ROBOR!

0 162

Noul indice care va fi utilizat de bancheri la formarea dobânzii la creditele în lei cu dobândă variabilă este de 2,36%, potrivit datelor publicate de Banca Centrală. Indicele ROBOR la 3 luni a fost tot joi de 3,32%. Noua variabilă, denumită tehnic Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) va înlocui celebrul deja ROBOR, despre care senatorul ALDE Daniel Zamfir a sugerat că ar fi fost manipulat.

Metodologia de calcul și politica de publicare sunt prezentate în Regulile privind calcularea și publicarea indicelui zilnic și a indicelui de referință trimestrial (denumit indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor – IRCC).
Noul indice (IRCC) va înlocui ROBOR în formula de calcul a dobânzii percepute de bănci la noile împrumuturi, cu mențiunea că în cazul creditelor deja contractate, dobânda va fluctua în funcție de cotațiile ROBOR.
Cine va mai face/urmări cotațiile pentru ROBOR, încă nu este foarte clar. Este posibil să se aplice vechea șmecherie interbancară „arbitrată” de BNR.
Oricum, în Parlament, este un proiect de lege ce va urma să intre în dezbatere, prin care se va impune aplicarea noului indice (IRCC) și contractelor de credit aflate în derulare.

Vlad T.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.