BNR a credit bancile cu aproape 20 miliarde

BNR a credit bancile cu aproape 20 miliarde

0 56

Bancile au apelat, in septembrie, la imprumuturi de 19,4 miliarde lei prin facilitatea de creditare pe termen scurt acordata de BNR (credite Lombard), cu 21% mai mult decat suma acordata in lunile aprilie – septembrie si cu 40% peste valoarea din septembrie, potrivit datelor BNR.
BNR a acordat, in perioada aprilie – septembrie, credite catre banci prin Lombard in suma de 15,94 miliarde de lei, in contextul in care numai in luna septembrie a imprumutat institutiile de credit cu 13,87 miliarde de lei.
Totusi, nivelul creditarii prin Lombard se situeaza cu mult sub valorile din toamna anului trecut si inceputul lui 2010. Bancile au imprumutat de la banca centrala numai in luna octombrie 2008 suma record de 48,9 miliarde lei, pe fondul tensiunilor existente la acea vreme pe piata monetara locala.
Dobanzile s-au mentinut in octombrie la nivelurile din septembrie de 12% pentru facilitatea de creditare (rata dobanzii de politica monetara plus patru puncte procentuale) si de 4% la facilitatea de depozit (rata dobanzii de politica monetara minus patru puncte procentuale).
Depozitele realizate de banci la BNR s-au situat in octombrie la 554,8 milioane de lei, suma de 12 ori mai mica decat plasamentele din luna septembrie, de 6,7 miliarde de lei.
Totodata, banca centrala a majorat in octombrie si volumul mediu al injectiilor realizate in piata prin intermediul operatiunilor repo de aproape 7,4 ori comparativ cu luna septembrie, de la 381 milioane lei la 2,81 miliarde de lei.
BNR nu a mai efectuat in octombrie operatiuni de tip reverse repo, de sterilizare a surplusului de bani din piata.
In septembrie, media zilnica a tranzactiilor de tip reverse repo a crescut de 3,4 ori fata de suma din luna august, la 77,9 milioane lei.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.