BM: Ineficienta taxarii in Romania

BM: Ineficienta taxarii in Romania

0 90

Ineficienta taxarii si cea a cheltuielilor publice in Romania sunt extrem de evidente, a declarat marti, la Palatul Parlamentului, economistul sef al misiunii Bancii Mondiale in Romania, Catalin Pauna.
„Trebuie sa vorbim nu numai de nivelul CAS si al taxelor, ci si de eficienta taxarii. Avem o mare problema de conformare pe partea de administrare a taxelor si este necesara imbunatatirea administrarii fiscale”, a spus reprezentantul Bancii Mondiale.
Pauna a dat ca exemplu cazul colectarii TVA, unde Bulgaria reusea sa adune venituri de 11 la suta din PIB la un nivel de TVA de 20 la suta in timp ce Romania la un nivel de TVA de 19 la suta incasa venituri de numai 7 – 8 la suta din PIB.
Reprezentantul BM s-a referit si la baza de impozitare, exemplificand cu sistemul de sanatate, unde exista sase milioane de contributori si 21 de milioane de beneficiari.
„Orice ai face la nivel de politici publice este imposibil sa ai un sistem de sanatate functional atunci cand mai putin de o treime din populatie plateste serviciile medicale”, a mai spus economistul sef al misiunii BM in Romania.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.