BM: 1,59 milioane de saraci, in Romania!!

BM: 1,59 milioane de saraci, in Romania!!

0 319

Banca Mondiala: 1,59 milioane de saraci, in Romania – cu 2,3% mai multi decat in 2008
„Studiul privind impactul crizei economice asupra fenomenului saraciei in Romania”, realizat de Banca Mondiala si UNICEF arata ca rata saraciei va creste la 7,4% in 2009, adica va creste cu 370.000 de persoane. Din acestea, 351.000 sunt copii intre 0-14 ani.
• Principalele idei care se desprind din studiul Bancii Mondiale privind impactul crizei economice asupra fenomenului saraciei in Romania sunt urmatoarele:
• saracia va continua sa fie concentrata in zonele rurale, dar, in 2009, rata saraciei in mediul urban va creste mai repede decat cea din mediul rural, ca o consecinta a cresterii numarului de someri si a unui impact semnificativ a crizei in sectorul informal non-agricol.
• se estimeaza o crestere a ratei saraciei de la 5,7% in 2008 la 7,4% in 2009 sau o crestere a numarului populatiei sarace la 1,59 milioane (comparativ cu 1,22 milioane inregistrate in 2008) , din care 351 mii sunt copii intre 0-14 ani.
• dupa 8 ani de sustinuta crestere economica, Romania va experimenta in 2009 o scadere economica, consecinta a incetinirii globale/mondiale a cresterii economice. Potrivit estimarilor cele mai recente, PIB se va contracta, in 2009, cu 4%.
In urma analizei studiului facut de Banca Mondiala, participantii la lansarea studiului, de la Ministerul Muncii, au considerat ca se impun anumite concluzii – arata un comunicat al Ministerului:
• performanta globala a actualului sistem de protectie sociala a scazut, beneficiile acordate celor saraci devenind insuficiente.
• este nevoie de un plan de masuri pentru atenuarea impactului negativ al crizei economice cu o alocare mai echilibrata a transferurilor de la bugetul de stat si stabilirea unor prioritati de finantare.
• comunitatile locale ar trebui sa se implice mai mult pentru a aplica legea si a veni in sprijinul celor aflati in nevoi.
se impune cresterea rolului serviciilor de asistenta sociala care functioneaza la nivelul comunitatilor locale in activitati de identificare si consiliere a persoanelor vulnerabile pentru a preveni marginalizarea sociala a acestora.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.