Blue card – imigrare de inalta calificare !

Blue card – imigrare de inalta calificare !

0 129

Uniunea Europeana va putea atrage mai multi imigranti, inclusiv romani, cu inalta calificare, primirea lor in UE fiind facilitata de introducerea “cartei albastre”, aprobata joi de Parlamentul European, transmite corespondentul Agerpres.
Conceput pe modelul “green card”-ului american, ‘blue card’-ul european reprezinta un permis de munca si sejur ce va fi acordat pentru o perioada initiala de trei ani acelor cetateni ai unor state terte care fac dovada unei inalte calificari.
Necesitatea facilitarii accesului imigrantilor cu inalte calificari pe piata europeana a muncii a fost determinata de nevoia tot mai mare de forta de lucru. Potrivit statisticilor, in urmatorii 20 de ani, la nivelul intregii Uniuni Europene va fi un deficit de 20 milioane de lucratori cu inalta calificare. Tot statisticile arata ca in prezent UE nu reuseste sa atraga decat o parte infima a “creierelor” care aleg sa migreze catre un alt stat. 50% din imigrantii cu inalta calificare prefera Statele Unite si Canada, in timp ce spre UE vin doar 5,5%.
Adoptarea raportului elaborat de eurodeputata germana Ewa Klamt (PE-DE) privind introducerea cartii albastre a fost precedata, in seara zilei de miercuri, de o dezbatere intensa in plenul Parlamentului European de la Strasbourg, distingandu-se in mod clar trei tabere.
Pe de o parte, cei care sustineau introducerea cartii albastre, dar si a unor masuri de asigurare ca imigrantii nu vor fi preferati cetatenilor europeni; pe de alta parte, au fost cei cu o viziune mai liberala, care doreau eliminarea oricaror forme de birocratie care ar ingreuna obtinerea carti albastre de catre imigrantii cu inalta calificare. La polul opus se situau cei care erau total impotriva cartii albastre, sustinand ca in aceste momente de criza Europa trebuie sa isi protejeze proprii cetateni si sa le asigure lor locuri de munca, nu sa aduca imigranti din afara care sa le ia locul.
Pana la urma a prevalat pozitia celor dintai – sustinuta de populari si de socialisti – care are unele accente “protectioniste” si “birocratice”, dupa cum considera tabara liberala.
Pentru a putea obtine un astfel de “blue card”, un solicitant dintr-un stat tert – insa doar din acele tari cu care UE a incheiat acorduri de cooperare in domeniul imigratiei – trebuie sa faca dovada absolvirii unei institutii de invatamant superior si sa aiba o experienta profesionala de cel putin cinci ani, dintre care cel putin doi intr-o functie de conducere. In plus, el trebuie sa aiba deja o oferta de munca in UE. Statele membre vor putea decide fiecare pentru sine de cati imigranti cu inalta calificare au nevoie si care va fi nivelul de salarizare al acestora. Parlamentul cere totusi ca salariul acestor imigranti sa fie de cel putin 1,7 (Comisia Europeana propunea 1,5) ori mai mare decat salariul mediu brut anual din statul respectiv.
Permisul de munca si sejur va fi acordat initial pentru o perioada de doi ani, dupa care va fi posibila prelungirea permisului cu inca doi ani si mutarea intr-o alta tara a Uniunii. In cazul in care contractul de munca este pentru o perioada mai scurta de doi ani, “blue card”-ul va fi eliberat pentru durata contractului, plus inca trei luni. Este acceptata o perioada de somaj pe durata a sase luni (propunerea initiala a Comisiei prevedea o perioada de trei luni). De asemenea, este facilitata si reunificarea familiei pe teritoriul european.
Inaintea votului plen, europarlamentarul roman Renate Weber (ALDE) a precizat ca “in raportul privind imigratia legala a lucratorilor cu inalta calificare din spatiul extracomunitar exista un amendament, propus de Manfred Weber si Ewa Klamt (PPE-DE), care in mod evident este in avantajul cetatenilor romani. Este vorba de amendamentul care se refera la obligatia statelor membre de a da prioritate la angajare cetatenilor europeni. In conditiile in care cetatenii romani (si cei bulgari) au inca restrictii pe piata muncii in multe state ale UE, restrictii care s-ar putea prelungi pe fondul actualei crize economice, cred ca este firesc sa nu fim tratati ca cetateni europeni de rangul 2, si sa fim lasati chiar in urma lucratorilor din spatiul extracomunitar. Mai mult, este vorba chiar de respectarea principiului preferintei comunitare inscris in Tratatele de aderare din 2003, respectiv 2005”.
Dupa votul din plenul PE, si Consiliul UE trebuie sa-si dea acordul pentru introducerea “blue card”-ului european. Intrarea efectiva in vigoare a noii Directive este prevazuta insa abia pentru prima parte a anului 2011.AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.