Blonda, chioru si piticu la Cotroceni

Blonda, chioru si piticu la Cotroceni

0 94

Cate piese se pot juca simultan la Palatul Cotroceni? Cel putin doua, deducem dupa ce am aflat ca presedintele Traian Basescu l-a invitat pe regizorul piesei cu titlu inocent „Blonda, chioru si piticu“ sa-si aduca reprezentatia pe scena Cotrocenilor. Ar trebui ca montarea sa fie grandioasa ca sa bata montajul original, pus in scena cu mult inainte ca regizorului sa-i fi venit ideea s-o boteze atat de tentant. Se pare ca piesa se joaca de niste ani dar n-a remarcat-o nimeni inainte ca sefa Salii Dalles ca comita prostia de a interzice reprezentatia. Pe motiv de titlu si asemanari flagrante cu personaje din viata reala – zice–regizorul cenzurat, din cauza de obscenitati, motiveaza duduia cu cenzura.
Veleitatile subliminale ale piese ar putea fi abia acum valorificate de catre teatrologi, care vor remarca la Cotroceni celebra myse en abime de care uzeaza creatorii – dramaturgi, romancieri sau regizori – cand pun o piesa intr-o alta piesa, joc specular de adancime cu miez de semnificatie care se preteaza la infinite decorticari interpretative. Daca administratia prezidentiala, care a si lansat invitatia in numele presedintelui, a anuntat ca Traian si Maria Basescu vor fi in sala sa vada piesa, a omis sa spuna ca Piticul va viziona spectacolul la matineu, cu clasa sau ca Blonda ar putea veni si ea la reprezentatie dupa ora 22.
Cred ca invitatia cu parfum de libertate de expresie a Cotrocenilor mai mult l-a panicat decat il satisface pe regizor. Asta chiar crede ca poate bate, intr-o ora si jumatate-doua, ani intregi de spectacole, replici, bis-uri, galerie, aplauze, huiduieli, fluieraturi, omagii, lacrimi, scalambaieli, hahaieli, minciuni in avans, adevaruri prea tarzii, tradari, pumnale in spate, pumni in figura, suturi (si pupaturi) in fund si mii de alte trairi, contorsiuni si efuziuni pe care ni le ofera inca mandatul lui Traian Basescu? Un colaj de doua ore – dar cine s-ar incumeta sa inghesuie in doar doua ceasuri inegala prestatie a presedintelui? – cu cele mai fierbinti momente de pe scena politica ar bate la fundul gol si sala plina orice montare cu aluzii la politichie. La doua minute de la gongul piesei „Blonda, chioru si piticu“, spectatorii ar intelege ca viata (politica) bate si teatrul, nu doar filmul.
Daca Traian Basescu este, conform teoriei conspiratiei, in spatele cenzurarii piesei, Administratia prezidentiala a facut-o mai lata decat duduia culturala care a cenzurat titlul. Invitatia prezidentiala i-a eliberat piesei aluziv-subversive certificat de functionare si a localizat-o precis: „Blonda, chioru si piticu la Cotroceni“.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.