Blankfein si criza

Blankfein si criza

0 132

Cine-i Blankfein, veti afla daca nu stiti. Cine-i criza e mai clar. Cum arata, nu stie nimeni cu precizie, e ca monstrul din Loch Ness! Doar ca prezenta crizei e mai palpabila, prin golul pe care il lasa in conturi, portofele sau buzunare, dand oamenilor apa la moara sa se jure ca i-au vazut fata. Dar cum o fi cu criza? Pai hai sa ne-amintim de pilda de carnea din Epoca de Aur. La un moment dat era la discretie. Pe urma se “baga” o data pe saptamana si stateai mult la coada. Pe urma se dadea cate un kil de persoana, sa apuce toata lumea si stateai de doua ori la coada. Pe urma s-a aplicat principiul mai rarut e mai dragut. Pe urma s-a introdus ratia. Pe urma pungile de “oase cu legume”. Si dupa aia i-am impuscat. Ce-am vrut sa spun? Ca pentru majoritatea dintre noi criza se va manifesta progresiv, nu se pune problema ca azi s-a dat alarma si de maine intram in criza ca la comanda. In plus exista si solutii, chiar daca, uneori, un pic mai radicale. Avand in vedere faptul ca avem ceva ragaz sa gandim ar fi fost bine ca Guvernul sa caute niste solutii. Ar fi fost si mai bine daca Guvernatorul BNR ar fi facut galagie in privinta bancilor inca dinainte de oficializarea problemelor. Stia ce fac bancile si fac de prin 1999. Timp de 10 ani, baietii destepti au fost lasati sa se joace cu banii nostri dupa urmatorul model: prostii fac diverse operatiuni, iau credite, fac depozite, isi asigura depozitele etc.
Bancile americane au vandut contractele de creditare bancilor europene care au crezut ca le-a pus Dumnezeu mana in cap. De fapt n-au crezut, conducerile lor au facut ca pe hartie situatia sa fie de un roz strident care sa le permita bonusuri uriase, ca doar au adus clienti noi, au plasamente, nu?
Bancile americane s-au simtit la fel de bine. Sefii lor au reusit sa scoata din condei profituri uriase, la fel de imateriale ca si Nessie.
Ei sustineau ca exista, mai nimeni nu le vedea, dar te pui cu specialistii? Si uite-asa am ajuns intr-un punct oarecare, in care cineva vrea sa schimbe de drum ( ca de fapt asta e!) si schimba fara probleme. Ii doare in cot pe unii de somajul nostru si de foamea nostra, asa cum i-a durut si pana acum.
Cel mai cinic scenariu ar fi ca anumiti baieti au fost urmariti, ca au fost lasati sa acumuleze si ca acum, alti baieti si mai destepti, sau poate tot ei, vor sa cumpere totul pe mai nimic. Si, cum va spuneam e criza. Si se intampla tot felul de nenorociri, de nici nu mai stii pe care s-o jelesti mai cu spor.
De pilda, Mediafax deplange cu durere in suflet scaderea de 64 de ori a salariului directorului grupului american Goldman Sachs, Lloyd Blankfein, care, bietul de el, afectatul afectatilor a castigat in 2008 doar modesta suma de 1,1 milioane dolari fata de cei 70,3 milioane dolari din 2007 (ceea ce poate il va impiedica sa doneze ceva banuti in scopuri caritabile precum odinioara, ca deh, are venituri mici…)!
Trist, dar nu stiu de ce vreau sa aud asta despre toti directorii tuturor bancilor implicate, despre Guvernatorul BNR si despre Guvernatorii altor banci nationale. Veti spune ca e cu capra vecinului. Da, asa e.
Atata timp cat capra noastra zace costeliva, pe moarte, in pragul crizei, fiindca unui Blankfein i-a filat lampa desteptaciunii si a competentei financiare, sa moara si-a lor! In chinuri!

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.