Bisturiul lui Nicolaescu si stiloul medicilor

Bisturiul lui Nicolaescu si stiloul medicilor

0 50

Daca si-ar face si el analizele medicale gratuite la care indeamna populatia Romaniei, ministrul Nicolaescu ar constata ca sistemul pe care-l pastoreste sufera de o afectiune cronica. O reactie de respingere a grefei de contabil pe corpul medical. Simptomele disfunctiei s-au vazut cu ochiul liber de mai multe ori pana acum. De fiecare data, una dintre parti – fie cea contabiliceasca, fie cea medicala – a dat vina pe cealalta pentru blocajele aparute in functionare.
La fel se intampla si acum, cand ministrul a dispus implementarea noilor liste de medicamente compensate in diverse proportii de la 15 iulie 2008, dar nu le-a lasat timp softistilor sa introduca modificarile in program. Mai multi manageri de spitale au profitat de haos si au denuntat criza citostaticelor, a caror lipsa din farmacii pericliteaza viata a mii de bolnavi de cancer din tara. Ministrul a dispus controale riguroase in depozitele de medicamente, spitale si farmacii. Acestora din urma le-a cerut o evidenta clara a retetelor eliberate de la 1 iulie, masura ce a starnit panica in colegiile farmacistilor. Purtatoarea de cuvant a celor brasoveni, Maria Botezatu, este chiar atat de speriata incat ii repede pe ziaristii care ii solicita un punct de vedere despre stocurile din apoteci.
Nici Casele Asigurarilor de Sanatate n-au fost crutate de prezumtia de proasta gestionare a situatiei din judete, pe care ministrul o lasa sa planeze asupra fiecarei institutii in parte. Vineri, cand se vor incheia, controalele vor arata daca sistemul este in criza, cum se plang oamenii in halate albe, sau, dimpotriva, totul este o minciuna sfruntata, cum spune ministrul cu manecute de contopist.
Cand amandoua taberele isi strunesc cu greu bisturiurile, un cutit pleaca totusi din mana unui pacient excesiv de nervos si se infige mortal in gatul unui medic de familie din Timis, care refuzase sa-i semneze agresorului o reteta.
Criza-necriza, Nicolaescu face o miscare de forta si negociaza preturile direct cu producatorii straini, pentru a evita santajul distribuitorilor nemultumiti ca ministrul le-a inghetat adaosurile. Un demers cu iz haiducesc, care ii injecteaza insa lui Nicolaescu in vena un important capital de simpatie din partea bolnavilor.
Oricum, spasmele de respingere a grefei birocratice Nicolaescu de catre organismul gazda practicant trebuie sa inceteze candva. Pentru ca, daca onor contabilul se delecteaza deseori punand mana pe scalpel si taind in carne vie de manageri de spitale si farmacisti, medicii nu-si permit sa imprumute stiloul ministrului si sa intre in sala de operatii.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.