Bistrita: sute de pesti morti

Bistrita: sute de pesti morti

0 100

Sute de pesti morti au fost gasiti plutind, sambata dimineata, pe raul Bistrita, in dreptul municipiului cu acelasi nume, banuiala specialistilor fiind ca seceta si debitul scazut au condus la scaderea nivelului de oxigen din apa.
Pestii morti au fost observati pe rau, pe o distanta de mai bine de un kilometru, unde apa a scazut, pe alocuri, pana la fundul albiei, din cauza lipsei precipitatiilor din ultima perioada.
”Este cel mai scazut debit al raului din ultimii 20 de ani. Am trimis la fata locului reprezentanti ai Sistemului de Gospodarire a Apelor, ai Agentiei de Mediu, pentru a stabili cauzele mortalitatii piscicole. De asemenea, Asociatia Judeteana de Vanatoare si Pescuit a prelevat probe si au mers cu ele la Directia Sanitar-Veterinara, pentru a face un examen toxicologic. Parerea mea, insa, este ca pestii au murit din cauza lipsei de oxigen din apa”, a declarat, sambata, pentru AGERPRES, comisarul-sef al Garzii de Mediu Bistrita-Nasaud, Ioan Bors.
Potrivit acestuia, probele prelevate in ultima saptamana din raul Bistrita au aratat o crestere continua a nivelului de amoniu si de substante organice, fapt cauzat de descompunerea namolului.
Garda de Mediu a luat legatura cu reprezentantii Hidroelectrica, pentru a incerca sa alimenteze raul Bistrita, controlat, din barajul de la Colibita.
”Am inteles ca au inceput de ieri (vineri – n.r.) sa uzineze si ca unda va ajunge la Bistrita dupa 12 ore, deci debitul apei va creste”, a dat asigurari Ioan Bors.
Pestii morti au fost culesi, in mare parte, de pescarii adunati dimineata pe marginea raului Bistrita, astfel incat paguba nu a putut fi estimata.
Raul Bistrita reprezinta principala sursa de alimentare cu apa a municipiului Bistrita, dar nu s-au inregistrat probleme in ceea ce priveste resursele necesare populatiei.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.