Bistrita-Nasaud: Biserica Evanghelica s-a redeschis

Bistrita-Nasaud: Biserica Evanghelica s-a redeschis

0 143

Biserica Evanghelica din Bistrita, afectata de un grav incendiu pe 11 iunie 2008, si-a redeschide vineri portile, pentru prima data dupa acest incident, pentru a marca inceputul Targului de Pasti al sasilor bistriteni (Ostermarkt).
Vineri in Biserica Evanghelica a avut loc un concert de muzica religioasa, urmat de conferinta „Bistrita in romanele scriitorului Franz Karl Franchy”, sustinuta de dr. Hans Georg Franchy.
Conferinta este organizata de Asociatia Bistrita Medievala, in cadrul programului „Bistrita – istorie, cultura, arta” si se va desfasura in Sala Mare a Parohiei Evanghelice.
Sambata Biserica Evanghelica a putut fi vizitata. La dispozitia vizitatorilor au stat zece ghizi, elevi din scolile bistritene, membri ai Asociatiei Bistrita Medievala, pregatiti special pentru acest eveniment.
Potrivit preotului paroh al Bisericii Evanghelice din Bistrita, Johannn Dieter Krauss, a fost instituit un traseu de vizitare a interiorului acestui monument istoric vechi de sapte secole, aflat inca in reabilitare. Cu aceasta ocazie a fost inaugurata si expozitia de bunuri mobile a bisericii, amenajata in interiorul acesteia si care cuprinde piese de arhitectura si de cult, marturii ale istoriei Bisericii Evanghelice.
Lacasul de cult, simbol al vechii cetati medievale Bistrita, a fost grav afectat, in 11 iunie 2008, de un incendiu care a cuprins schela de lemn din jurul turnului. Flacarile au distrus turlele, clopotele, ceasurile medievale si interiorul turnului, dar si o treime din acoperisul navei bisericii.
Pagubele au fost estimate la un milion de euro.

Sursa: AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.