Biserica fortificata din Prejmer

Biserica fortificata din Prejmer

0 266

In Prejmer se gaseste cea mai puternica cetate taraneasca din Transilvania, in care se gaseste biserica fortificata, un sit sasesc, monument inclus pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Biserica evanghelica, construita in stil gotic timpuriu cu influente cisterciene, a fost ridicata la 1250 pe un plan cruciform, cu altar poliptic valoros si ornamente baroce, cu fragmente de pictura murala la interior si exterior.


?


Bazilica, a carei constructie pare sa fi inceput din initiativa cavalerilor teutoni in scurtul rastimp al sederii lor in Tara Barsei si continuata de comunitatea locala de sasi. Construita in stilul goticului cistercian (circa 1250). Altar poliptic de inalta calitate artistica, cel mai vechi din Transilvania.


?


Mic amvon de lemn cu picturi din secolul al XVIII-lea. Imprejurul bisericii se desfasoara circular fortificatia cetatii taranesti (secolele XV-XVI), cu drum de straja, guri de tragere, amenajata spre interiorul curtii cu incaperi dispuse pe trei nivele, pentru a putea adaposti, in vreme de asediu, intreaga comunitate, iar, in timp de pace, proviziile alimentare ale fiecarei familii.


?


Ca si la Biertan, o incapere minuscula era rezervata sotilor care voiau sa se desparta, unde candidatii la divort erau obligati sa imparta nu numai acelasi pat, ci si o singura farfurie si un singur tacam. Accesul in incinta se face printr-o ampla barbacana, iar ultimul coridor de acces este prevazut cu o hersa (grilaj culisant in plan vertical).

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.