Biserica fortificata de langa Brasov

Biserica fortificata de langa Brasov

0 152

Ruinele uneia dintre cele mai frumoase si mai impozante biserici fortificate din Transilvania se afla la 43 de kilometri de Sibiu, pe drumul ce duce spre Brasov, in lunca Oltului la Carta.
Fosta manastire cistericiana Carta este considerata unul dintre cele mai vechi si mai importante monumente ale goticului timpuriu din aceasta parte a Europei.
Manastirea a fost intemeiata de calugarii cistericieni (ordin calugaresc originar din Franta) in 1205-1206 si a fost construita sub forma de cruce.
Dupa jumatatea secolului al XIII-lea, in imediata sa apropiere, pe malul drept al Oltului, manastirea cisterciana a fondat asezarea Carta (Kerz), cunoscuta si sub vechea denumire de Carta Saseasca, iar pe Valea Hartibaciului, langa Agnita, a intemeiat localitatea Apos (Abtsdorf), asezari populate cu sasi.
Cistercienii aveau un stil de viata plin de restrictii. „Nu aveau voie sa faca foc, nu aveau voie sa manance carne, vorbeau doar strictul necesar”, spune preotul evanghelic din Carta, Reger Michael. Munceau de dimineata pana seara in interesul laicilor, pe care-i tineau la curent cu toate descoperirile lor.
Calugarii au adus cu ei soiurile de vita nobila din Burgundia. O legenda spune ca singura lor sursa de putere era vinul. In rest, posteau tot anul. Se multumeau doar cu branza, castane si fierturi din frunze de fag.
Biserica evanghelica de astazi ocupa doar corul si absida fostei bazilici. Arcele boltilor se intalnesc intr-o cheie de bolta romanica infatisand chipul Fecioarei Maria, ocrotitoarea bisericii, ca stapanitoare a cerului si un lacas important al catolicismului.
Cistercienii, constructori priceputi, au influentat arhitectura din zona.

S.M.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.