Biserica binecuvinteaza si sprijina educatia

Biserica binecuvinteaza si sprijina educatia

0 210

?


Mesajul de binecuvantare pentru deschiderea anului scolar 2007-2008
al Inalt Preasfintitului Mitropolit Daniel,
Patriarh ales al Bisericii Ortodoxe Romane


Intrucat cei mai multi elevi, invatatori si profesori ai scolilor care incep in data de 17 septembrie 2007 noul an scolar sunt fii duhovnicesti ai Bisericii, adresam cu multa pretuire si bucurie un mesaj de binecuvantare tuturor invatatorilor, profesorilor, elevilor si parintilor acestora, rugand pe Hristos-Domnul, Invatatorul mantuirii noastre, sa lumineze cu harul iubirii Sale pe dascali si pe discipolii lor in lucrarea sfanta a educatiei ca imbogatire de cunostinte si formare de constiinte, ca dobandire a intelepciunii, cum se spune in rugaciunile Bisericii la deschiderea anului scolar. Iar intelepciunea se vede mai ales acolo unde inteligenta mintii se uneste cu bunatatea inimii, libertatea cu responsabilitatea, stiinta cu spiritualitatea, teoria cu practica, competitia cu spiritul colegialitatii si al convivialitatii.


?


In istoria romanilor, primele scoli s-au organizat in tinda sau in incinta bisericii, iar preotul sau cantaretul bisericesc, numit si dascal, au implinit adesea si slujirea de invatator al copiilor din parohie.


De asemenea, primele carti tiparite in limba romana au fost carti de cult sau de explicare a Evangheliilor din duminici si sarbatori, ca de pilda Cartea romaneasca de invatatura sau Cazania Mitropolitului Varlaam al Moldovei, pe care Biserica noastra l-a trecut anul acesta in randul sfintilor din calendar, alaturi de alti sfinti ierarhi, dascali ai cultivarii limbii romane, ca Mitropolitii Dosoftei al Moldovei, Antim Ivireanul si Grigorie Dascalu ai Tarii Romanesti.
Intrucat noua Lege a Cultelor prevede ca in Romania cultele religioase oficial recunoscute, desi autonome fata de Stat, pot fi parteneri sociali ai Statului, este necesar ca Biserica sa coopereze cu Scoala pentru ca elevii din parohii sa fie incurajati si sprijiniti sa foloseasca timpul educatiei ca pe un dar si o datorie a formarii lor culturale si morale.
Aceasta cooperare a Bisericii cu Scoala este necesara mai ales cand se constata fenomene ca abandonul scolar si absenteismul sau nevoia de sprijin moral si afectiv pentru elevi ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate, sau sprijin material pentru elevii saraci.
Profesorii de religie sunt indemnati, de asemenea, sa contribuie mai intens la sensibilizarea parohiilor pentru a sprijini elevii care au nevoie de ajutor moral sau material pentru ca educatia sa nu fie o sarcina grea, ci o sansa binecuvantata.


Educatia copiilor si tinerilor Romaniei trebuie privita ca fiind cea mai necesara si pretioasa investitie pe termen lung a Statului si a societatii romanesti, deoarece educatia facuta bine si la timpul potrivit este temelia reusitei tinerilor Romaniei pe plan national si international, cultivand deodata profesionalismul si demnitatea.
Binecuvinteaza, Doamne, pe toti copiii si tinerii tarii noastre, pe dascalii si parintii lor, precum si pe toti cei ce sprijina educatia ca fiind o lucrare nobila si mult folositoare, de imbogatire in cunostinte si crestere in virtuti!


?


† Daniel
Mitropolitul Moldovei si Bucovinei
Patriarh ales al Bisericii Ortodoxe Romane

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.