Biometria salveaza Romania

Biometria salveaza Romania

0 71

Dezvaluirile facute de WikiLeaks, hackerii specializati in deconspirarea documentelor diplomatice ale marilor cancelarii ale lumii, si-au pierdut aproape toata incarcatura mediatica imediat dupa publicarea informatiilor. O fi o lovitura grea in orgoliul contraspionajului american si o (noua) palma pe obrazul flacailor insarcinati cu protectia datelor de soiul asta, dar darea recenta in vileag a mesajelor si convorbirilor maharilor americani – sefi de stat si granguri din ambasade sau ministerul de externe – cu omologi sau subalterni din ambasade sunt departe de ce astepta publicul avid de senzational sau macar descalificant pentru spionii lumii. In afara ca baietii astia se spioneaza si contraspioneaza unii pe altii – banala activitate de protectie pentru statele pipernicite si elaborare de strategii de control cu impact geostrategic pentru superputerile lumii – materialul imens pus de WikiLeaks la dispozitia opiniei publice nu contine nimic mai acatarii. Citind ce interese au liderii lumii in anumite zone – inclusiv in Romania – sau ce anume aspecte ii preocupa pe baietii aflati la butoanele mapamondului, te-ntrebi daca astia chiar se ocupa cu ceva serios in afara de distribuirea judicioasa in teritoriu a influentei pe care o au. Hai sa zicem ca descrierile – si alea mult sub talentul unui portretist mediocru – facute catorva lideri precum Berlusconi sau Sarkozy ar putea avea oarece miez caricatural, dar palesc pe langa informatiile oferite de limbajul gestual al acelorasi protagonisti la Summitul recent de la Lisabona, unde Silvio si Sarko au dat din maini mai explicit decat orice nota informativa despre ei.
Nu-i deloc rau ca se gaseste o entitate de treaba cum e WikiLeaks sa-si vare nasul computerizat in depesele diplomatice si sa ne povesteasca si noua ce a adulmecat acolo. Dar fie si pentru un trailer cu spionaj in zilele noastre e nevoie de mult mai mult ca sa starneasca oarece interes pentru audienta indopata cu mate-hari si intrigi de culise si palate cum e cea de la noi. Stenogramele lui Voicu si ale lui Vantu s-au lecturat cu infinit mai mult interes si deliciu decat scortoasele spicuiri facute de WikiLeaks din si mai austerele documente diplomatice americane.
Ar fi totusi nedrept sa nu adastam insa asupra unui moft al duduii Hilary Clinton, care cerea la vremea ei spionilor americani sa afle, pe langa alte nimicuri de rutina, datele biometrice ale liderilor politici de la noi. Datele astea biometrice inca mai provoaca fiori de invadare a intimitatii persoanei de cand cu pasapoartele „sataniste” care au facut atata valva de pomana pe la noi. Poate daca ar fi aflat americanii la vreme ca e subunitar, Boc n-ar f fost lasat sa treaca clasa politica. Probabil ca tot interesului american pentru biometria indivizilor politici de la noi i se datoreaza si retezarea celebrei si buclucasei suvite a lui Traian Basescu. Cat despre amprenta biometrica a omului politic, se regaseste in toate afacerile pe care si-a pus labele in Romanika.
In rest, nu vad ce interes biometric ar putea starni figurile politicienilor mioritici. Sa fie amanuntul ca suspect de multi dintre ei au ochi albastri?

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.