Biodieselul scumpeste alimentele cu 75 la suta

Biodieselul scumpeste alimentele cu 75 la suta

0 58

Folosirea plantelor la producerea de biodiesel a scumpit alimentele cu 75%, conform unui studiu nepublicat al Bancii Mondiale, afirma “The Guardian”.
Studiul a fost finalizat in aprilie curent, dar nu a fost dat publicitatii pentru a nu compromite politica SUA, care pretinde ca scumpirea ar fi de doar 3%, se spune in raportul Bancii Mondiale.
“Rezervele mondiale de cereale si porumb nu ar fi scazut in asemenea masura, iar scumpirile acestora ar fi fost insignifiante, daca ele nu ar fi fost folosite in asa de mare masura pentru producerea biodieselului”, citeaza “The Guardian” din studiu.
Daca cererea de cereale si porumb pentru fabricarea acestui combustibil nu ar fi fost atat de mare, nu ar fi aparut nici vertiginoasa crestere a preturilor.
Pe deasupra, multi agricultori au renuntat la alte culturi pentru a cultiva cerealele si porumbul pe care apoi sa-l vanda la preturi ridicate pentru fabricarea biodieselului.
Astfel, pe langa acestea, au aparut pe piata cerealiera specula si speculatiile.
Sunt excluse dintre cauzele scumpirii cerealelor atat cererile tot mai mari ale unor tari in plina dezvoltare, cum ar fi India sau China, cat si seceta din acest an din Australia, citeaza “The Guardian”, printre altele, din studiul Bancii Mondiale.
Din datele prezentate de publicatia londoneza se poate deduce, inafara cauzelor scumpirii alimentelor in principal pe baza de cereale datorita folosirii masive a acestora la producerea biodieselului, ca marele prieten al democratiei impuse, spre a domina(si aici este vorba de SUA) iar Banca Mondiala (doar e americana!), care in alte cazuri da tare cu biciul si lungeste temeinic urechile, acopera acum interesele americane. O realitate dureroasa pentru tarile mijlocii, mici si in curs de dezvoltare.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.