BIODIESELUL IN ROMANIA ARE PERSPECTIVE?

BIODIESELUL IN ROMANIA ARE PERSPECTIVE?

0 144

D.D.Rujan

Conform unei Decizii a Guvernului, incepand cu 1 iulie a.c., companiile petroliere din Romania au inceput sa introduca treptat, in statiile de alimentare, motorina cu un continut de biocarburanti de pana la 4%. Cresterea procentului de biodiesel din motorina nu va aduce modificari de pret, au anuntat companiile petroliere. Intrebarea este daca motoarele alimentate cu astfel de combustibil vor avea de suferit, pentru ca „avantaje” in aceasta directie n-au cum sa fie.

Ce este biodieselul

Asa cum am mai scris in paginile cotidianului nostru, acesta este un combustibil ecologic, obtinut in principal din prelucrarea si rafinarea uleiurilor de rapita, floarea soarelui si soia. Nu doar experimental s-a constatat ca biocarburantul obtinut in instalatiile de ultima ora, are proprietati foarte apropiate cu ale motorinei standard, in conditiile in care pretul este la o treime fata de cel obtinut din carburanti fosili, de exemplu.

Cum se stie, companiile petroliere de la noi au introdus la pompe, inca de la data de 1 iulie 2007, motorina cu un continut de biocarburant de minimum 2% in volum, de la 1 ianuarie 2008, motorina cu un continut de biocarburant de minimum 3% in volum, iar de la 1 iulie 2008, motorina cu un continut de biocombustibil de minimum 4% in volum.

Deja s-a anuntat ca, incepand cu 1 iulie 2009, urmeaza sa fie comercializata pe piata si benzina cu un continut de biocarburant de minimum 4% in volum, desi sunt specialisti care inca pun la indoiala ca respectivul biocarburant isi va mentine puterea calorifica si viteza de ardere,aceeasi.

Conform unei directive a Uniunii Europene, statele membre trebuie sa amestece treptat combustibilul traditional, utilizat in mijloacele de transport, cu biocombustibil, astfel incat, pana in 2010, biodieselul sa reprezinte 5,75% din motorina de pe piata, urmand ca, in anul 2020, ponderea biodieselului sa creasca pana la 20%. Comerciantii de combustibil care nu respecta aceste prevederi risca amenzi de la 7.500 la 15.000 de lei.

Cea mai moderna instalatie de producere a biodieselului in Romania (si se pare, singura la acest nivel) a fost inaugurata in urma cu un an la Vaslui, in cadrul fabricii de uleiuri Ulerom, de catre cunoscutul om de afaceri Adrian Porumboiu. Intreaga investitie a costat aproape 20 milioane euro, echipamentele fiind furnizate de Grupul american Greenline Industries, iar instalatia, cu o capacitate de productie de 30.000 de tone anual, este complet automatizata, procesul tehnologic fiind supravegheat prin calculator.

Pentru a realiza materia prima necesara, Consortiul agricol condus de Adrian Porumboiu a alocat o suprafata de circa 15.000 de hectare, cultivate cu rapita, soia, floarea-soarelui si porumb.

Problema nu se pune asupra utilitatii biodieselului ca un combustibil alternativ si nepoluant, care in plus este produs si din resurse regenerabile. Si nici utilizarea sa drept combustibil de completare in motoarele diesel, unde poate fi combinat in proportii diferite, de pana la 20-25% cu motorina, nu este pusa la indoiala. Pericolul e altul.

Pentru ca pretul unui litru de biodiesel, fara accize si taxe, poate fi obtinut cu cheltuieli mult mai mici decat cel al unui litru de benzina, tentatia acapararii unor intinse suprafete de culturi cu rapita si soia este foarte mare. Problema incepe sa fie grava abia atunci cand diminuarea, pe aceasta cale, a suprafetelor agricole cultivate cu plante si cereale necesare hranei oamenilor si animalelor, incepe sa creasca alarmant, sporind astfel artificial pretul hranei si al alimentelor.

Tocmai volumul mare de cultivare si producere a acestor plante „industriale” poate duce la sporirea necontrolata a pretului la alimente, mai ales la griu si porumb, prin „sustragerea” din suprafata agricola traditionala a unor suprafete tot mai mari cultivate astfel, pentru obtinerea biodieselului. Asa ca e posibil ca ce luam pe mere, sa dam pe pere…

Deocamdata avantajul Romaniei este faptul ca, dupa Franta, este a doua tara europeana cu suprafata agricola productiva si inca sunt mii si mii de hectare de parloaga, care macar… biodiesel sa produca, daca griu si porumb nu suntem in stare sa cultivam pentru alimentatia corespunzatoare a populatiei.

A armoniza eficient cele doua tendinte este o optiune nationala mai mult decat importanta.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.