Bilanțul ploilor: zeci de mii de locuitori din judeţ – izolaţi după...

Bilanțul ploilor: zeci de mii de locuitori din judeţ – izolaţi după prăbuşirea a două poduri

0 498

Sambătă după-amiaza, apele învolburate ale Tărlungului au măturat podul feroviar de la Budila, cu numai câteva minute după trecerea personalului de Intorsura Buzaului. Duminica apele au luat şi podul dintre Crihalma și Comăna de Jos

Sambătă după-amiaza, apele învolburate ale Tărlungului au măturat podul feroviar de la Budila, cu numai câteva minute după trecerea personalului de Intorsura Buzaului. Duminica apele au luat şi podul dintre Crihalma și Comăna de Jos, aflat pe lista de prioritati trimisă Guvernului inca din luna marie.
Podul de la Budila s-a năruit ca un castel de nisip, sâmbătă după amiază, lăsând calea ferată să atârne ca o sârmă de rufe.
Debitul pârâului Tărlung a fost de 170 de metri cubi pe secundă la ieşirea din barajul de la Săcele, în condiţiile în care valorile normale sunt de 5-10 mc pe secundă.
Ruperea podului izolează localitatea Întorsura Buzăului, din judeţul Covasna, de Braşov. De ieri dimineață, la dispoziţia navetiştilor au fost puse microbuze care să înlocuiască traficul feroviar.
Podul de la Budila se afla pe sectia CF neinteroperabilă Hărman – Intorsura Buzăului, administrată de un operator privat.
Pe această linie a funcţionat până acum şi cel mai lung tunel din România, prevăzut încă de la început cu gabarit de linie dublă şi electrificare. Nereparat de ani buni, podul era deja şubred. Prefectul Braşovului a solicitat verificări ale specialiştilor din ministere, care vor evalua situaţia.

Duminică, furia apelor a măturat şi podul care face legătura între Crihalma și Comăna de Jos, lăsînd aproape izolată o mare parte a Tării Făgărașului, cu aproape 10.000 de locuitori. Şi aici vor fi puse la dispoziţie microbuze pentru transportul oamenilor, pe o ruta ocolitoare de 30 de km, in stare proastă. Ruta Crihalma-Comăna, pe pod, avea doar 3 kilometri.
Podul a fost avariat încă din martie şi era pe lista de priorități transmisă de la Brașov către Guvern, pentru finanțarea lucrărilor de urgență.
Conform studiului de fezabilitate aprobat de Consiliul Judeţean, construcţia unui nou pod la Crihalma ar necesita 19 milioane de lei, spune prefectul Marian Rasaliu.
Guvernul României nu a reacţionat, însă, nici în urma solicitării trimisă de la Braşov de prioritizare a investiţiei în podul de la Crihalma.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.