BIG BROTHER DIRECT PRIN ECRANUL TELEVIZORULUI!

BIG BROTHER DIRECT PRIN ECRANUL TELEVIZORULUI!

0 87
 
Pentru mulÅ£i, ideea este foarte apropiată de lumea descrisă de George Orwell în romanul „1984”, însă reprezentanÅ£ii industriei afirmă că este vorba, pur ÅŸi simplu, de următorul pas în… evoluÅ£ia televiziunii.
Producătorul chinez TCL a lansat un nou televizor care va fi vândut împreună cu platforma Google TV. „Televizorul inteligent” va recunoaÅŸte persoana care se află în faÅ£a sa, urmând să sugereze fiecărui membru al familiei recomandări personalizate. Televizorul este dotat cu senzori ÅŸi are capacitatea de a recunoaÅŸte vocea utilizatorului, folosind aceste instrumente pentru a identifica „interlocutorul”, căruia îi poate oferi totodată opÅ£iunea de a urmări transmisiuni de pe Internet, alături de programele TV tradiÅ£ionale.
Noua interactivitate a televizoarelor inteligente oferă posibilităţi companiilor de publicitate, ce vor avea ÅŸansa de a concepe mesaje publicitare mult mai bine Å£intite decât până acum. Acest aspect a provocat îngrijorare în rândul organizaÅ£iilor ce pledează pentru protejarea intimităţii, care au temeri referitoare la datele ce urmează să fie colectate cu ajutorul acestor televizoare. „Conceptul nu este atât Big Brother cât Big Marketer”, a explicat Thomas Coughlin, reprezentantul companiei Coughlin Associates ce oferă consultanţă pe teme de colectare a datelor. „Multe persoane consideră această tehnologie înfiorătoare, pentru că foloseÅŸte datele într-un mod cu care nu sunt obiÅŸnuite”, spune Coughlin.
Expertul afirmă că utilizatorii vor dori să ÅŸtie unde se află datele colectate, cu cine sunt împărtăşite. De asemenea, Coughlin afirmă că stocarea datelor în cloud ridică niÅŸte semne de întrebare referitoare la măsurile de securitate. Rob Enderle, un analist al Enderle Group, afirmă că acest model va deveni în scurt timp standard, pe măsură ce televiziunile se transformă în platforme de Internet.
„În scurt timp, televizoarele vor ÅŸti cine sunt persoanele care le privesc ÅŸi mă aÅŸtept ca ÅŸi companiile de publicitate să afle aceste date cât se poate de repede. Acest lucru va duce la crearea unor showuri de televiziune ÅŸi a unor reclame care vor fi mult mai interesante pentru telespectatori, chiar ÅŸi produse mai interesante, însă nivelul intimităţii va fi redus”.
James McQuivey de la Forrester Research afirmă că oamenii vor accepta să renunÅ£e parÅ£ial la intimitate dacă vor considera că noul stil al televiziunii va oferi avantaje faţă de cel vechi: „Dacă întrebaÅ£i oamenii, desigur că o să spună că nu sunt de acord. Dar dacă vă uitaÅ£i în realitate veÅ£i observa că milioane de oameni au acceptat acest tip de monitorizare, de exemplu folosind consolele Xbox, unde senzorul Kinect urmăreÅŸte lumea în fiecare secundă folosind camere video ÅŸi detectând toate miÅŸcările efectuate de utilizatori”
 

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.